Последни новини
Home / Законът / Последно: 22 години и 6 месеца затвор за убийството на Виола Николова

Последно: 22 години и 6 месеца затвор за убийството на Виола Николова

Defakto.bg
Виола Николова

Върховният касационен съд потвърди решението на втората инстанция за едно жестоко убийство – на Виола Николова в София през лятото на 2017 г.

Признатият за виновен Стефан Станев (на снимката горе) ще лежи в затвора 22 години и 6 месеца, обяви последната инстанция.

Присъдата е приведена в изпълнение.

Съобщението на ВКС:

С Решение № 254/14.01.2019 г. по наказателно дело № 836/2018 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решение от 28.03.2018 г. по в.н.о.х.д. № 139/2018 г. на Софийския апелативен съд (САС). Решението е окончателно.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по касационна жалба от подсъдимия Стефан Станев и по касационна жалба от частните обвините В. Н. и Р. Н. срещу въззивноторешение на САС, с което е изменена присъда от 03.11.2017 г. по н.о.х.д. 4822/2017 г. на Софийския градски съд (СГС), като е намален размерът на наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ на 22 години и 6 месеца.

С присъдата на СГС подсъдимият е признат за виновен в извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3 вр. чл. 115 от НК за това, че на 23.06.2017 г. в София умишлено е умъртвил Виола Николова, като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убитата начин. Съдът му е наложил наказание от 25 г. „лишаване от свобода“ при условията на чл. 58а, ал. 2 от НК(производството е протекло при съкратено съдебно следствие и когато съдът определи като най-подходящо по вид наказанието „доживотен затвор без замяна“, не го налага, а наказанието „доживотен затвор“ заменя с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 г.).Подсъдимият е признат за виновен и за престъпление по 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК (държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества), като му е наложено наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 2 000 лв.Определено е едно общо най-тежко наказание в размер на 25 г. „лишаване от свобода“, присъединено е и наказанието „глоба“ в размер на 2 000 лева.

Тричленният състав на ВКС приема касационните жалби за допустими, но неоснователни.Съдът е категоричен, че няма нито допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нито неправилно приложение на материалния закон.Няма нито неяснота относно волята на градския съд, нито пък е налице някаква съзряна липса на мотиви, в каквато насока са част от доводите на защитника на подсъдимия, което да е ограничило по някакъв начин правото на защита на която и да е от страните в процеса, за да се претендира ново разглеждане на делото било от въззивния, а още по-малко от първоинстанционния съд.

Според ВКС е неоснователно и твърдението на частното обвинение за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила с преминаването от разглеждане на делото по общия ред към провеждане на диференцираната процедура по Глава 27 от НПК, ограничило правото им на защита да претендират налагането на най-тежкото предвидено за престъплението по чл.116, ал.1 от НК наказание.В мотивите се посочва, че съгласно чл.374 от НПК, доколкото няма специални правила в Глава 27 от НПК, прилагат се общите правила на НПК. И след като няма ограничение за прилагане на някоя от диференцираните процедури на съкратено съдебно следствие за постигане на заложените от законодателя цели, тя е приложена правилно и съдът е изпълнил задълженията си, то няма как да се твърди да е допуснато съществено нарушение на правилата на Глава 27 от НПК.

По отношение на твърдяното от частните обвинителипроцесуално нарушение заради неприемането на гражданските искове за съвместно разглеждане с наказателния процес, върховните съдии пишат, че не е налично такова нарушение както защото не ограничава ничии права в този процес, така и защото не препятства исковото производство на пострадалите, в което при влязла в сила присъда да установят размера на причинените им болки и страдания от престъпното деяние.

Доводи по отношение на справедливостта на наложеното на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“се сочат и в двете касациони жалби. Тричленният състав на ВКС намира, че както първостепенният, така и апелативният съд са пределно ясни в актовете си –извършеното е „изключително тежко“ по смисъла на НК както по начина на извършване, така и с оглед причините и умисъла на дееца за извършването му. Още повече, с оглед и на двете квалифициращи деянието обстоятелства, охарактеризиращи в негативен план неговия извършител и подбудите му да го стори. Проявеното впоследствие осъзнаване, признание и съжаление за стореното не намалява обществената опасност на същото, нито снижава обществената опасност на дееца на фона на проявената от него неоправдана агресивност и жестокост. Правилно съдът е калкулирал в отегчаващите вината на подсъдимия обстоятелства упоритосттта му да причини смъртта на Виола Николова по всякакъв начин – чрез удушване, безуспешно, с помощта на клане с един, два и накрая три ножа с наранявания в дълбочина във врата й, с което накрая е успял.

„С оглед на изложените виждания на настоящия касационен състав относно смекчаващите вината му обстоятелства преминаването към най-леката алтернатива на наказанията по чл.116, ал.1 от НК би било неоправдана снизходителност към дееца. Така определеният му размер на наказанието лишаване от свобода е необходим както за неговото лечение, поправяне и преосмисляне на извършеното, така и за превенция на онези членове на обществото ни, които биха оправдали подобно свое поведение с неразумната злоупотреба с упойващи вещества и алкохол. Последното именно затова е обществено укоримо, защото довежда човешката личност до абсолютно неприемливо за всички поведение, което не бива по никакъв начин да бъде толерирано“, категорични са върховните съдии.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Един коментар

  1. Според мен да лежи в затвора доживот е най – правилната мярка. Това няма поправяне.
    Като излезе от затвора на 50 и няколко години какво ще стане? Кой ще го вземе на работа, какъв човек ще е? Просто ще върши други престъпления, няма какво друго да стане.
    Има грешки, има и непоправими и недопустими такива. Употребата на наркотици не е оправдание, а допълнително укоримо деяние.
    Мястото на утайката на обществото е в затвора или в гроба!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.