Последни новини
Home / Законът / ВСС се усъмни в съдийските гласове за новия Съвет за партньорство, ще ги проверява

ВСС се усъмни в съдийските гласове за новия Съвет за партньорство, ще ги проверява

Defakto.bg

Новият Съвет за партньорство към ВСС, чието създаване залегна в законови промени от 2017 г. и чието конструиране трябваше да стане днес, не бе създаден.

По правилата на закона и на Наредба на самия ВСС участниците в него вече бяха и определени – трима представители на съвета, по един на представителните съсловни организации (подадени са заявки от общо 5), както и 6 представители на „нечленуващите“ в организации съдии, 4 – на прокурорите и 1 – на следователитне.

Проблемът се оказа именно в номинациите на „нечленуващите“.

С 21 срещу 2 гласа пленумът на ВСС отложи констируирането на Съвета, за да проверява съдийската подкрепа за издигнати кандидати в него. Конкретно – никой не проучил дали при номинациите за „нечленуващи“ съдии нямало дублиране на номиниращите ги.

Подобна проверка не е правена, защото такава нормативна забрана няма. Дотук поне идеята за въпросния Съвет за партньорство бе да е посредник в професионалния диалог между магистратите и техните кадровици, разчитайки и на активността на съдии, прокурори и следователи да бъдат представени там.

Същностната причина за отлагането явно е друга.  От изнесените днес данни стана ясно, че по разписаните от самия ВСС правила в новия съвет щяха да влязат трима съдии от Софийския градски съд, от несговорчивите, и един магистрат от Софийския районен съд, при общо шестима представители на „нечленуващите“ съдии. Останалите двама са от Варна и Пазадржик. Преобладаващото софийско представителство (и то от доказателите бунтовен дух СГС и СРС) очевидно притеснява кадровиците – дори и Пловдив го няма. Но – да са се организирали, в крайна сметка всеки преценява как да защитава професионалните си права и интереси.

Нещо повече – покрай отлагането днес се заговори и за даването на „шанс“ на несдружените съсловно прокурори, които единствени не номинираха никого за Съвета за партньорство, да го направят. Понеже – може би – не им стигнало време заради многото празници по Коледа и Нова година.

Кой трябваше да влезе в Съвета за партньорство?

Списъкът бе изнесен от Цветинка Пашкунова, която оглавява правната комисия на ВСС.

От страна на ВСС: Пламен Найденов, Пламена Цветанова и Вероника Имова.

От страна на съсловните организации:

  1. Калин Калпакчиев – Съюз на съдиите в България (председател – б.р.),
  2. Стефан Петров – Камара на следователите в България,
  3. Евгени Иванов – Асоциация на прокурорите в България (председател – б.р.)
  4. Росица Иванова-Стойчева – Българска съдийска асоциация.
  5. Владимир Николов, председател на УС на Асоциацията на българските административни съдии. Неговото заявление е било просрочено, но правната комисия е приела, че това не е фатално.

От страна на нечленуващите в организации съдии (като изискването за вход в Съвета е зад кандидата да стоят поне 100 магистрати):

1. Ангелина Лазарова от Апелативен съд – Варна (подкрепена от 203 съдии);

2. Анелия Янева от Софийски районен съд (подкрепена от 131 съдии);

3. Илиана Васева от Окръжен съд-Пазарджик (подкрепена от 128 съдии);

4. Валерия Дамгова от СГС (подкрепена от 120 съдии);

5. Албена Ботева от СГС (подкрепена от 118 съдии);

6. Анелия Щерева от СГС (подкрепена от 117 съдии).

Под чертата, с най-слаба подкрепа – от 100 колеги, е останал Атанас Марчев също от СГС.

От страна на „несдружените“ следователи: Елена Динева от следствения отдел на СГП, подкрепена от 108 колеги. Тя бе и единствена номинация.

Несдружените прокурори не номинираха никого.

Цветинка Пашкунова обясни днес, че номиниралите свои представители магистрати са били проверявани за членство в съсловна организация и така няколко имена са изключени. Бе категорична: ако пленумът приеме да няма дублиране в подкрепите, трябва да се променя и приетата съвсем неотдавна Наредба на ВСС.

В крайна сметка гласуваха решение, формулирано от Сотир Цацаров – че списъците с номинациите се връщат на главния секретар на ВСС за проверка дали няма дублиране, а по-нататъшните действия ще се обсъдят на работно (закрито) заседание на ВСС идната седмица.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.