Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВАС “против” закритите заседания по АПК, не видя нередности в драстичното вдигане на съдебни такси

Пленумът на ВАС “против” закритите заседания по АПК, не видя нередности в драстичното вдигане на съдебни такси

Defakto.bg

Само една от оспорените пред КС промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) противоречи на основния закон – въвеждането на “закрити” заседания по касационни дела във Върховния административен съд (ВАС).

Това е становището на Пленума на ВАС, гласувано днес.

С впечатляващо мнозинство върховните съдии заявяват, че драстичното поскъпване на съдебните такси по касационни дела пред тях не са противоконституционни. Не откриват нарушения на основния закон и във въвеждането на едноинстанционни производства по ред важни казуси. Становището им ще бъде изпратено в Конституционния съд.

Конституционното дело бе образувано по искания на президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и депутати от БСП. Докладчик е съдия Павлина Панова.

Съобщението на ВАС:

“Пленумът на съдиите от ВАС прие становище във връзка с конституционно дело №12 от 2018 г., което бе образувано срещу част от промените в АПК по три искания.

Екип от 12 върховни съдии изготвиха по два варианта (че текстовете противоречат, и че не противоречат на Конституцията на Република България) на становища по оспорените текстове, касаещи подсъдността, откритите и закрити заседания по административни дела, таксите за касационно обжалване и промените, свързани с въвеждането на едноинстанционни производства.

78 от присъствалите 79 съдии от Племуна на ВАС приеха, че текстовете от АПК, касаещи промените в подсъдността не противоречат на Конституцията.

50 от присъстващите 79 съдии от пленума на ВАС приеха, че текстовете от АПК, касаещи въвеждането на закрити съдебни заседания по касационни дела във ВАС противоречат на Конституцията.

74 от присъстващите 79 съдии от пленума на ВАС приеха, че текстовете от АПК, касаещи промяна в таксите, събирани от административните съдилища не противоречат на Конституцията.

72 от присъстващите 79 съдии от пленума на ВАС приеха, че текстовете от АПК, касаещи въпроса за едноинстанционните съдебни производства не противоречат на Конституцията”.

На пленума днес са или изслушани предложените от председателя Георги Чолаков нови председатели на Трето и Шесто отделения Марио Димитров и Любомир Гайдов. Предстои процедура по назначаването им.

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.