Последни новини
Home / Законът / Приеха Закона за личните данни, Асоциацията на европейските журналисти призовава президента да наложи вето

Приеха Закона за личните данни, Асоциацията на европейските журналисти призовава президента да наложи вето

Defakto.bg

Парламентът  окончателно прие измененията в Закона за личните данни, с които се дава и възможност на държавни органи и админинстрацията да проверяват медийни публикации, както и да отказват достъп до информация. Новата правна рамка  разширява сериозно  правомощията на Комисията за защита на личните данни като единствен надзорен орган в България,  отговорен за защита на основните права и свободи на физическите лица във връзка с обработването и улесняването на свободното движение на личните данни в рамките на ЕС.

Тя ще има правомощия за разследване, правомощия за даване на разрешения и становища,  както и поддържане на нови публични и непублични регистри.

Както Де Факто още вчера посочи,  журналистите имат обосновани съмнения, че промените в ЗЗЛД могат да се превърнат в недопустима цензура на професията.

Според приетите текстове ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса за защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни. В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява правомощията си, не може да се стига до разкриване на тайната на източника на информация.

Асоциацията на европейските журналисти в България изрази сериозните си притеснения и критика към решението на парламента да приеме промените. Асоциацията призовава президента Румен Радев да използва правото си на вето и да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание, съобщи БНР. Одобрените от депутатите текстове ограничават правото на изразяване, което противоречи на целта на европейския регламент за защитата на личните данни, се подчертава в писмото. Според Асоциацията не се разбира как ще се спази принципът за запазване на тайната на източника, след като ще се дава информация за естеството на личните данни и как те са придобити.

Срокът за валидност на шофьорските книжки за хора  увреждания ще се увеличи от 5 на 10 години. Това реши НС, след като подкпрепи и измененията на левицата в Закона за българските лични документи.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.