Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов се кандидатира за европейски прокурор с препятствия по пътя

Следователят Бойко Атанасов се кандидатира за европейски прокурор с препятствия по пътя

Defakto.bg

Следователят Бойко Атанасов се е кандидатирал за поста „европейски прокурор“ от България, научи Де Факто.  Документи за участие в подбора, следователят е  подал  до 7-членната комисия, специално създадена да отсее три кандидатури за поста в  престижния европейски орган.  Дали ще бъдат одобрени решава правителството.

Атанасов нашумя с критичното си отношение към държавното обвинение,  особено за маниерите на спецпрокуратурата,  да сключва споразумения с представителите на организираната престъпност, вместо те да получават осъдителни присъди.  Комплекът от задължителни документи  за допускане до подбора включва  автобиография, кадрова справка, удостоверящваща актуалния статус на кандидатите и сертификат за владеене на чужд едик. В представените от следователя документи липсва обаче справката, която трябва да сочи, че е действащ следовател при Софийска градска прокуратура.  От заявление за кандидатстване се разбира и причината –     административният ръководител на СГП Емилия Русинова не е оформила документа и той не го е получил,  въпреки, че бил изготвен още на 21,   сочи проверката на следователя.

Затова Атанасов се е обърнал с  молба към комисията по подбора служебно да изиска документа:   „Актуална кадрова справка не мога да представя, тъй като не ми е предоставена от ръководството на прокуратурата за участие в процедурата.  Моля комисията служебно да изиска кадровата  справка от ръководството на прокуратурата в Р България.

В късния следобед, след като документите вече са били на вниманието на комисията, от  СГП са се разбързали –  обещали  на следователя, че   справката му ще бъде изготвена и той ще я получи.  Но още не е.

СГП е длъжна да издаде въпросния документ,  който не е сложен,  дори кандидатът да не е сред любимците й.  Инак поставянето на препятствия по пътя би довело до оспорване на подбора,  което не е най-добрия атестат още на старта за престижния пост.  Съвсем скоро между  Атанасов и шефа на СГП  прехвърчаха искри по друг повод – следователят беше сред малцина, които Русинова, без обяснения,  бе изключила от списъка на заслужилите  допълнително материално стимулиране за м.г. 

На фона на опитите на Бойко Атанасов да провокира внимание върху  проблемите,  които вади на бял свят,  изглежда логична самооценката му в един от подадените документи, че умее  оцелява  „в екстремна и корупционна среда„.

Атанасов е завършил право,  магистър, награждаван от  правосъдния министър Антон Станков като магистрат на година през 2005 -а.  И още и още.  Изглежда обаче има още да учи,   например, как да си заключва устата и държи очите  (удобно)  затворени.

Крайният срок за кандидатстване пред комисията е  1 февруари. Първоначлано той бе по-кратък, но в края на миналата година  в писмо двама еврокомисари – по правосъдието Вера Йоурова и за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер поискаха българското правителство да представи трите наши кандидатури до края на март 2019 г. И изрично препоръчаха България да увеличи субектите, които имат правомощие да правят номинации за европейски прокурор, а изслушването да се проведе публично изслушване.

Това доведе до рестарт на процедурата от МС, подалите вече документи не бяха дължи да ги внасят отново. Доскоро кандидатите за престижния пост бяха девет, като шест от тях бяха допуснати до събеседване в комисията.

Европейските прокурори се избират и назначават от Съвета на Европейския съюз измежду трима кандидати, посочени от съответната държава членка на ЕС.  Преценка за подбора на тримата кандидати е на самите държави.

Изискванията са да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система, чиято независимост е извън съмнение, и които притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на държавата членка, и практически опит в националните правни системи и в областта на финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателно-правни въпроси.  Трябва да знаят и поне един от официалните езици на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Един коментар

  1. Петьо Андреев

    Защо Г-н Бойко Атанасов, не може да се кандидатира за главен прокурор? Отговор: Защото може да вкара всички мошеници и мафиоти в България, не зависимо дали са на власт или в опозиция. Всички които съсипаха нзрода ни трябва да получат възмездие..Защо има само един кандидат за главен прокурор? Отговор:Когато няма кой сложиха Благой.. Смешници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.