Последни новини
Home / Законът / Антикорупционната комисия готова с проверката на Горанов, резултатът – дискретно премълчаван

Антикорупционната комисия готова с проверката на Горанов, резултатът – дискретно премълчаван

Defakto.bg

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) e приключила проверката си на финансовия министър Владислав Горанов, който живее безвъзмездно от години в апартамент на кръстника си Иван Сариев, и е  изпратила резултатите на Върховната касационна прокуратура, съобщава в. Сега.   Какво точно е дала КПКОНПИ на прокуратурата обаче остава  тайна.  От комисията обяснили, че  дирекцията им „Противодействие на корупцията“, която се е занимавала с Горанов, е секретна и информацията, която излиза от нея – също.

През ноември м.г. главният прокурор разпореди проверка на информацията,  че  финансовият министър Владислав Горанов обитава жилище, предоставено му от бизнесмен, без да плаща наем.По-късно се разбра, че това е неговият кръстник.

Разпоредената проверка  на  Антикорупционната комисия бе за престъпление по два текста от Наказателния кодекс – за използване на служебно положение – с цел набавяне облага за себе си или за другиго, и за търговия с влияние.

Комисията се задейства с огромно неудоволствие – шефът й Пламен Георгиев дълго време твърдеше, че никой не му е възлагал проверка на финансовия министър. Затова Цацаров го направи повторно, като нареди до 20 дни „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ да извърши „отделни конкретни действия по проверката“, пише Сега.

С днешна дата обаче не е е обявен нито един резултат. Така се протакаше и делото срещу бившия транспортен министър Московски,  докато прокуратурата го „оправда“ за гибелта на детето му, напомня изданието.

Самият министър Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозен апартамент, собственост на бизнесмена Иван Сариев, защото му бил кръстник. „Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам“, призна министърът, макар че законът го задължава да го направи. От обясненията му се разбра, че семейството се нанесло в луксозното жилище в комплекса „Есте“ на братя Домусчиеви, защото било стресирано след земетресението през 2012 г. в Перник.

„Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца, Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз“, обясни Горанов.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.