Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Мая Манолова възропта срещу отнемането на „спящи акции“

Омбудсманът Мая Манолова възропта срещу отнемането на „спящи акции“

Defakto.bg

 

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Министерството на финансите (МФ), в което изразява категоричното си несъгласие с Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен Депозитар“ АД в т.нар. Регистър А, публикувана за обсъждане на интернет страницата на МФ.
Общественият защитник излага аргументи срещу мерките, заложени и в проекта, с които държавата възнамерява да разреши многогодишния проблем с т.нар. „спящи акции“ на граждани, придобити от масовата приватизация, които се намират в неактивни сметки, съобщи пресценътър на институцията.
Документът предвижда отнемане на собствеността върху акциите, без съгласие на собствениците и без компенсация, е прочитът на омбудсмана.
„Без да отричам наличието на проблем и необходимостта от неговото разрешаване, не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие (достъп) до очакваните финансови ползи от процеса на „събуждане” на акциите“, се казва в становището
до МФ на омбудсмана.
Проблемът със „спящите акции“ от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лева, посочва Манолова.
В подкрепа на позицията си срещу механизма за „събуждане“ на „спящите акции“ омбудсманът изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова системата за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

КНСБ и КТ „Подкрепа“  също не приемат предложената от Министерството на финансите концепция за личните сметки на физическите и юридическите лица.  Според синдикатите има опасност голяма част от работещите българи да загубят правото си на собственост върху своите акции. Синдикатите  настояват проектът да се промени и да се въведе услуга за дистанционно управление на акциите от страна на собствениците, което да спести пари, време и административни процедури на хората.

Становището на Омбудсмана тук: http://www.ombudsman.bg/pictures/Stanovishte_ombudsman%20MF.pdf

About De Fakto

Проверете също

Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е  прекратила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори …

Общият съд отменя частично решението на Комисията, с което на Intel се налага глоба от 1,06 милиарда евро

Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия да наложи глоба от 1,06 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.