Последни новини
Home / Законът / Разследване на Йончева показва как корупцията по високите етажи се е превърнала в норма

Разследване на Йончева показва как корупцията по високите етажи се е превърнала в норма

Defakto.bg

 Става дума за министър и заместник-министър”, а разследването, което ще обявя до дни, изцяло покрива информацията, която е дадена от Държавния департамент на САЩ за България. Ще разкрием факти, които ще покажат как корупцията се е превърнала в норма“.

Така Елена Йончева, депутат от левицита, гръмко обвинена в пране на пари на КТБ по сигнал на трима от ГЕРБ (Добрев, Биков и Тодоров) , анонсира пред Нова тв предстоящото излъчване на материал за  корупция по високите етажи на властта. Това ще стане тази седмица, а излъчването ще е по новата Българска Свободна телевизия, бe съобщено по-рано.

Не знам дали разследването, което ще обявя ще разтърси държавата, защото разследването у нас се превръща в медиен шум, правителството взима някаква мерки, колкото да го заглуши, а след това всички си продължава по старому„,  коментира журналистката.

Едновремнно с излъчването  на материала,  журналистическият екип ще изпрати на  прокуратурата данните,  заложени в разследването, оповести Йончева. Разследването има за цел да разкрие механизмите, чрез които корупцията укрепва, добави тя, без да дава конкретна информация.

Йончева  напомни, че в последния даклад на Държавния департамент се говори „за корупция в инфраструктурните  проекти и енергетиката в България“. А в предишния доклад се казва, че : „Служители от всички клонове на държавиня апарат са замесени в корупционни практики безнаказано“, цитира тя.  „Корпуционните практики включват подкупи, конфликт  на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. За това става въпрос. Буквално за това“, заяви  Йончева.

За мярката й за неотклонение парична гаранция от 20 000 лева, тя обяви, че  обжалва размера й.  По повод повдигнатото обвинение от прокуратурата, че е  знаела престъпния характер на сумата от  645 хил. лв. ,  Йончева коментира, че  това е абсурдно. И напомни, че става дума за 2012 г., когато  КТБ бе на върха на на славата си, а нейният председател Цветан Василеав в края на 2011 г. бе  обявен за най-просперирщ банкер  – „Мистър икономика“, не друт, а от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени.“, обясни Елена Йончева. Отбеляза също, че нито Финансовото разузнаване, нито БНБ,  нито ДАНС и останалите контроли органи по това време,  не са констатирали нищо нередно, а движението на парите е било публично.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни тя. Уточни също, че досега е заснела 7 документални филми. Обвинението за пране на пари е абсурдно, бе категорична  Йончева.

Парите не са й дадени като възнаграждение и това наложило да бъде създадена трета фирма.  Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя. „Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те  участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам е практика”, каза Йончева.

„Срещу мен се води бандитска разправа от хора на ГЕРБ“, заяви още тя.  И обясни, че е подавала сигнали до прокуратурата за оградата по българо-турската граница и за практики в общината в Хасково (аферата „Кумгейт“), но досега нямала отговор за някакъв резултат. Йончева каза също, че се занимава и с магистралите и пътищата, както и преглеждала материали и документи по разследване на други колеги за сметка от 1.8 млн.лв в Барселона.  Недоумява от липсата на резултатите по данни, предадени отдавна в прокуратурата от нея.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.