Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Апелирам прокуратурата, МВР и КПКОНПИ да навлязат в отбягвания периметър на властта (допълнена)

Румен Радев: Апелирам прокуратурата, МВР и КПКОНПИ да навлязат в отбягвания периметър на властта (допълнена)

Defakto.bg

Президентът със солидна подкрепи за Елена Йончева

Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта – това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност. Той предупреди, че ако това стане, разпадът ще продължи. „Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, маргинализират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха втората година от мандата си с остри критики за управлението на държавата.

Радев посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина. За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите.

Държавният глава се обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление. Той заяви, че не вижда основа за партньорство с управляващите. Президентът ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който трябва да предложи алтернативи на „институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой“.

„Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти“, съобщи президентът. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, каза Радев. Съставът на Съвета ще бъде обявен идните дни.

„Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания“, така държавният глава определи изминалата година.

По повод конкурса за изтребител за българската армия държавният глава заяви: „Конкурсът е опорочен – той започна като състезателна процедура и приключи като фарс. Използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа, а това няма как да се хареса на българите„.

Румен Радев изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година. „Последните действия на управляващите окончателно опорочиха модернизацията на българската армия“, заяви Радев.

През 2018 г. продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред, посочи той. Президентът отчете 19 събития извън пределите на България, както и че 12 държавни глави са посетили страната ни по негова покана.

За посещението в Москва Радев казва, че то е възстановило политическия диалог на най-високо ниво след дълго прекъсване. Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в двустранните отношения. „На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив.

И още:  Срещите ми с държавните и правителствени ръководители на страните от Близкия и Далечния Изток и Северна Африка бяха в изпълнение на заявената от мен позиция за развитие на отношенията с държави с висок инвестиционен потенциал и с такива, с които ни свързват активни търговско-икономически отношения от близкото минало. На срещата ми с премиера на Китай Ли Къцян предложих идеята за създаване на Център за глобално партньорство, която бе лансирана от него и българското правителство на форума “16+1”.Водените от мен бизнес делегации и организираните бизнес форуми доведоха до конкретни сделки с чуждестранни партньори. Изнесох публични лекции в Оксфорд и на Парижкия форум за мир, които допринесоха за утвърждаването на българския поглед върху европейските и световните процеси. 

Президентската институция често бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия, коментира Радев.

От началото на своя мандат следвам много кредото – законност, справедливост и просперитет. България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим – да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А всичко това започва с безкомпромисно прилагане на закона.

Държавният глава посочва, че воден от убеждението за утвърждаване на законността като фундамент на демокрацията, е наложил вето на седем закона. “ Тук искам да бъда пределно ясен – ветото не е акт на противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство. И не броят на ветата, а липсата на реално обсъждане на повдигнатите с тях проблеми, може да девалвира този конституционен инструмент“.  С  всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са обединяващи за българското общество: –    Опазване на националното богатство;  Защита на основните права на гражданите,  Справедливост и ефективно правораздаване.

Парламентът се съобрази само с едно от тях – за промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, но това спести огромни средства на българския данъкоплатец.

По същите принципни съображения пет пъти сезирах Конституционния съд. В два от случаите Народното събрание само отмени тихомълком атакуваните от мен разпоредби. Това ме кара да вярвам, че има смисъл да продължавам да реализирам поверените ми правомощия срещу противоконституционно законодателство.

Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога. Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани предизборни правила, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците – машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, премахване на втория протокол, актуализация на избирателните списъци“, заяви Радев. Той посочи, че би подкрепил нов политически модел, ако той отстоява тези ценности.

„Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление. Ако и следващият парламент формира безпринципна коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“, заяви още той.

Радев посочи, че Законът за защита на личните данни е постъпил в президентството и правният му екип вече го анализира. „Обществото трябва да бъде защитено не само във връзка с личните данни, но и от корупцията. Борбата с корупцията е оставена да се води от гражданите и медиите –това го заявих миналата година. И ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които си позволяват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова държава“, категоричен бе той.

Президентът към обвинението: Елена Йончева ли връчи наградата „Мистър икономика?!“ 
Президентът Радев  показа сериозна подкрепа за  депутата от левицата Елена Йончева, обвинена в пране на пари.  Това стана в  отговор на журналистически въпрос, а държавният глава заяви, че не визира само Елена Йончева,  защото : „Имам информация за много журналисти от провинцията, които са преследвани с различни инструменти на властта“.  Радев спомена и „проблемите с г-жа Ахчиева“, имайки предвид предаването „Открито“ по БНТ.
Конкретно за Йончева президентът заяви: „Расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за създаването, за политическите протекции и за разграбването на КТБ стоят извън обекта на обвинение. Ето това е огромен проблем“, обясни Румен Радев.
И продължи:  „И ако наистина г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда и тежки много въпроси.  Г-жа Йончева ли подкара множество държавни институции и предприятия да си влагат парите в КТБ или управляващите по това време? И защо не се търси отговорност от тях, те са били длъжни да знаят за характера на тази банка?

Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи – БНБ, МВР, ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща, а не получаващите пари от банката? И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност?

Г-жа Йончева ли връчи наградата „Мистър икономика“? (б.р. Призът беше върчен на Цветан Василев от Цветан Цевтанов в края на 2011 г).

Г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката?

Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали, какво са направили с тях? И като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?“, изстреля въпросите си  президентът Радев.

Държавният глава е категоричен:  „Тези въпроси ще продължават да тежат и трябва на тях трябва най-сетне да се иска ясен и конкретен отговор“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.