Последни новини
Home / Законът / КС удължи срока за произнасяне по дела

КС удължи срока за произнасяне по дела

Defakto.bg

Промени в Правилника за организацията и дейността на Конституционния съд са обнародвани в „Държавен вестник“ днес. Те влизат в сила след три дни.

Поправките предвиждат нови срокове за произнасяне на КС, по-детайлна уредба на публикуването на решенията и определенията на страницата му в интернет, както и в „ДВ“ и други.

Сроковете

Отпада нормата от правилника, според която КС трябваше да се произнесе по същество в двумесечен срок след постановяване на определението за допустимост на казуса.

Вместо това се записва, че „преди произнасяне на съда по делото се провежда обсъждане в едно или повече заседания. Когато съдът прецени, че събраните доказателства са достатъчни, се произнася с решение в двумесечен срок, освен ако в закона е предвидено друго.“

И още: „Съдията докладчик по делото предоставя на съдиите проект за определение или решение не по-късно от 10 дни преди заседанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането или за решаване на делото по същество.
Преди гласуването на диспозитива и мотивите на определението или решението се провежда обсъждане на представения проект. След приключване на обсъждането се гласуват диспозитивът и мотивите на определението или решението, което може да се извърши в същото заседание или на определена от съда друга дата.“
Регламентира се също, че когато мнозинството в КС не приема представения проект за определение или решение, докладчикът изготвя нов проект, съобразен с мотивите на мнозинството.
А съдиите, които не са съгласни по същество с проекта на определение или решение, представят проект на особено мнение не по-късно от 3 дни преди заседанието за разглеждане на въпросите по допустимостта на искането или за решаване на делото.
„Определението, с което искането се отклонява, заедно с особените мнения и становища към него се обнародва в „Държавен вестник“ в 15-дневен срок от приемането му“, се записва още в правилника.
Урежда се и че при сезиране от състави на ВКС или на ВАС изпратените съдебни дела се връщат на съдилищата след произнасяне с определение по допустимостта на искането.
Публичността
До момента тя се уреждаше в един текст, предвиждащ че КС официално уведомява медиите за дейността си и поддържа сайт в интернет, на който обявява новини и издава в електронен вид годишника си.
Сега се записва:
Конституционният съд осведомява обществеността и средствата за масова информация за своята дейност чрез официалната си страница в интернет.
Решенията и определенията на съда по конституционните дела, особените мнения и становища на съдиите към тях се публикуват на страницата на Конституционния съд в интернет.
Годишникът по чл. 14, ал. 7 от Закона за Конституционен съд се издава в електронен вид и се публикува на страницата на съда в интернет.“
Пари за облекло влизат в регламент
В правилника се записва и че „средствата за облекло“ се уреждат във вътрешните правила на КС.
Досега в тези правила е имало регламентт за заплащането, отпуските, обезщетенията и комадироването на съдии и служители.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.