Последни новини
Home / Законът / Повторно: ВСС отказа “външни” назначения по стари конкурси в апелативни съдилища

Повторно: ВСС отказа “външни” назначения по стари конкурси в апелативни съдилища

Defakto.bg

ВАС е отменил отказите

Съдийската колегия за втори път отказа да назначи четирима “външни” за системата юристи в апелативните съдилища в Бургас, Варна и Пловдив (там местата са две).

Ставаше дума за финализирането на стар конкурс от 2016 г., преди законовата промяна, която зачерта “външни” назначения на апелативно ниво. А историята си е направо драматична.

Веднъж предният състав на съвета прекрати процедурата, тъй като никой от претендентите не е изкарал 4,50 на устния изпит. После обаче Върховният административен съд (ВАС) отмени това изискване от правилата за конкурсите като дописващо закона и задължи кадровиците да финализират процедурата.

Така миналото лято настоящата съдийска колегия с голямо мнозинство отказа назначения, мотивирайки се с недобрите конкурсни резултати, които свидетелстват и за професиналните качества. Позова се и на факта, че неслучайно тези назначения на апелативно ниво са отпаднали от закона.

В отделни дела ВАС е отменил и тези решения на ВСС. Като по един от казусите отказът е обявен за нищожен, понеже не е бил подкрепен от 8 от членовете на колегията. (Досега впечатлението беше, че се искат само 8 “за” за назначение, но не и за отказ).

Председателят на ВАС Георги Чолаков обяви, че той ще спази решенията на Върховния административен съд, още повече че иначе това кадруване ще се завърти в омагьосан кръг.

Мнозинството в колегията обаче отново отказа назначения. Макар че в три случая гласовете “за” бяха повече от тези “против”, нито един кандидат не събра заветните 8 “за”.

Гласуването:

С 6 “за” срещу 5 “против” Благой Потеров не бе назначен за съдия в АС-Бургас;

Със 7 “за” срещу 4 “против” Стоян Германов не бе назначен за съдия в АС-Пловдив;

С 5 “за” срещу 6 “против” Ивайло Николов не бе назначен за съдия в АС-Варна. За него бе получено и отрицателно становище от председателя на съда Ванухи Аракелян;

С 6 “за” срещу 5 “против” Стефка Якимова не бе назначена за съдия в АС-Пловдив.

About De Fakto

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.