Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия избира между три варианта за мерене на натовареността

Съдийската колегия избира между три варианта за мерене на натовареността

Defakto.bg

Системата, изработена в предния ВСС, не била обективна и давала „грешки“

На работно заседание идната седмица Съдийската колегия на ВСС ще избира вариант за измерване на натовареността измежду предложени три.

Въпреки че в предния съвет усилено се работеше именно по този въпрос, системата за измерване на натовареността (СИНС) бе изработена след ред проучвания, допитвания, сравнителни анализи и какво ли не и бе подкрепена и от Световната банка, моделът не удовлетворява част от настоящите членове на съвета. Те се позовават и на становища от страната, че системата не била обективна.

Трите варианта са: системата, изработена от предния ВСС (сега с предложител предния председател на комисията по натовареността Калин Калпакчиев); концепция на Красимир Шекерджиев от действащия ВСС и на председателите на административния и на окръжния съд в Смолян Игнат Колчев и Любен Хаджииванов.

Най-общо одобрената от предния съвет СИНС въведе измерване на натовареността не само спрямо броя разгледани от съдиите дела, но и необходимото време за това, както и сложността на делата.

В концепцията на Красимир Шекерджиев се залага на броя разгледани дела за една година, разделени на големи групи.

А Игнат Колчев и Любен Хаджииванов предлагат математически модел за изчисляване на натовареността.

Днес Даниела Марчева, председател на ресорната комисия по натовареността, обяви, че решението трябва да се вземе бързо. Понеже в единната информационна система на съдилищата, която се изгражда по оперативна програма „Добро управление“ се предвижда модул за натовареността и кадровиците трябва да изработят нови правила (ако с гласуване отхвърлят старите), за да залегнат в техническото задание. Това трябва да се случи до края на февруари.

Марчева обяви също, че комисията е органзирала допитване до съдилищата, но от общо 126 в страната отговор са изпратили едва 21. После обаче въпросите били включени в онлайн допитване до магистратите по въпросния европроект през октомври-ноември 2018 г. В него от 2240 съдии са участвали 678, което било достатъчно за представителна извадка, според социолозите от екипа.  От участвалите в допиттването съдии 57 % са заявили, че не са започнати с алтернативните концепции за измерване на натовареността. А от запознатите  38 % са били за концепцията на Шекерджиев, 9 % – на Колчев.

Тук Цветинка Пашкунова прикани, като ще се взема решение членовете на колегията да се запознаят и с доклада на Световната банка.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.