Последни новини
Home / Законът / „Трансперънси интернешънъл“: Усещането за корупция в държавите от ЕС е най-високо в България

„Трансперънси интернешънъл“: Усещането за корупция в държавите от ЕС е най-високо в България

Defakto.bg

Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо в България, а най-ниско – в Дания – това са сочат резултати от изследване на организацията „Трансперънси интернешънъл“.  Изследването ще бъде  представено днес в Брюксел, съобщава БТА.

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, България заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

За България в документа се отчита, че за последната година е отстъпила с една точка. Близо до нас е  Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление в последните години, се казва  в доклада.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, пише в документа, но се отбелязва, че в нашата страна миналата година е имало „сериозен корупционен скандал“.  Посочено е също, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, България и Румъния показват „малък напредък“ в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста.  Често остава неясно кой притежавана медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д’Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Отчетена е и връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки,  смесените режими с автократичен уклон – 35,  авторитарните режими – 30 точки, според приложения показател, обобщава „Трансперънси интернешънъл“.  „Усещането за корупция“ се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.