Последни новини
Home / Законът / Уникално удостоверение по делото за уволнението на Ченалова ще праща ВСС

Уникално удостоверение по делото за уволнението на Ченалова ще праща ВСС

Defakto.bg

Уникално съдебно удостоверение изпраща Съдийската колегия на ВСС по делото за уволнението на Румяна Ченалова. Издаването му бе разпоредено от Върховния административен съд (ВАС) по искане на самата Ченалова.

Както е известно, казусът дали законно тази съдийка е била уволнена от предния съвет, повторно се завърта пред тричленен състав на ВАС. А преди това задълго бе спряно в изчакване на тълкувателно решение на съда по важи въпроси на дисциплинарната практика. Един от тях бе дали е допустимо едни и същи кадровици веднъж да са предложили един магистрат за наказание, а после да са и негови съдници, участвайки в дисциплинарния състав. Не е допустимо, разтълкува самият ВАС (законът вече е променен в тази част).

В същото време веднъж вече трима от Върховиня административен съд обявиха, че уволнението на Ченалова е станало по правилата, като прибягнаха до необичаен похват да разделят единните аргументи на кадровиците.

Петчленка на ВАС обаче върна казуса за ново разглеждане с основния мотив, че не са били обсъдени всички възражения на съдийката (моментът с “разделянето” на решението за уволнението бе избягнат).

А при новото гледане Румяна Ченалова е поискала установяване на ред факти по пътя на издаването на съдебно удостоверение и то е разпоредено от ВАС. По него кадровиците трябва да обясняват спецификите на извършването на някогашната проверка в СГС при управлението на Владимира Янева, писането на констации, аргументите в дебата за уволнението и т.н.

“Допуснато е удостоверяване на обстоятелства, които несъмнено представляват писмени доказателства и ние сме длъжни да ги представим като страна по делото”, изтъкна днес Атанаска Дишева. И подчерта, че се сблъсква с това за първи път.

Лозан Панов каза, че в случая администрацията на ВСС на практика е преразказала част от писмените аргументи.

Даниела Марчева обяви, че подобно удостоверение е недопустимо.

Накрая колегията гласува удостоверението да се изпрати във ВАС.

 

About De Fakto

Проверете също

Увеличават с 40 % възнагражденията за правна помощ

Увеличение с до 40 % на възнагражденията по Закона за правната помощ предлага служебният кабинет. …

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.