Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева – с данни за корупция срещу министър Боил Банов, Сотир Цацаров се самосезира

Елена Йончева – с данни за корупция срещу министър Боил Банов, Сотир Цацаров се самосезира

Defakto.bg

Няма спестени пари на никого, отговори министърът на културата

Данни срещу министъра на културата Боил Банов от времето му на зам.-министър представи днес Елена Йончева на пресконференция и ги придружи с 3-минутен запис. Депутката нарече аферата „Ало, Банов съм!“

Става дума за ремонта на Ларгото и оказано съдействие от Боил Банов за опрощаването на поне 700 000 лева неустойки на фирмата-изпълнител за сметка на държавата, обяви Йончева.

Обясни също: конкретно Банов дава указания от своя кабинет на служители как да бъдат подправени документи, ощетяващи държавата, разговаря по телефона с независимия надзор за същото, както и – отново по телефона, с шеф на фирмата изпълнител.

„Удивителното в разговора е с каква лекота този министър договаря схеми за ощетяване на държавата. Аферата е показател за това как днес функционира българската държава“, категорична бе Елена Йончева. „Това е схема на правителството „Борисов“ и начина, по който г-н Борисов издига своите подчинени – колкото по-зависими са, толкова повече се издигат“, обобщи депутатката.

Записът е направен от служител, присъствал на разговора, като вид защита срещу даваните им указания.

Един от служителите, присъствали на разговора, е пожелал да остане анонимен, но е готов да даде показания пред институциите. Дал е и интервю, което ще бъде излъчено по-късно днес.

Парите по проекта за Ларгото са европейски, предстои сезиране и на прокуратурата, и на ОЛАФ.

Изпълнител на ремонта на Ларгото е ДЗЗД „Антична Сердика“, а водещата компания в обединението е „Пътища и мостове“ ООД. Ремонтът на Ларгото бе по проект на оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, която се управлява от МРРБ. Йончева и колегите й от БСП обявиха, че разследващите органи са тези, които трябва да кажат дали хора в МРРБ са замесени и как, както и дали сред мотивите на Боил Банов и Министерството на културата е била и някаква лична облага или интерес.

Според БСП има и доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който са констатирани нарушения, свързани с проекта за ремонт на Ларгото в София. И част от констатациите съвпадали с изнесеното от БСП.

Главният прокурор реагира бързо

„По повод изнесените днес на пресконференция на ПП БСП от народния представител и журналист Елена Йончева данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка“, съобщи прокурорският пресцентър.

И още: „Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя  в размер на 700 000 лева.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая“.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че стремежът им е максимално бързо да достигнат до изводи дали са налице данни за извършени престъпления. Така действали и след получаването на трите сигнала срещу самата Елена Йончева.

Няма спестени пари на никого, текат съдебни дела за неустойката, обяви на свой ред Боил Банов. Оплака се, че няколко години е бил рекетиран с някакви записи от Ангел Ангелов, бивш шеф на дирекция „Европейски програми“. „Подобни компромати не правят чест на никого, каза Банов. И нарече изнесеното „помия на посредствеността“.

Оставка съм готов да подам мигновено, увери той. Но – засега – не я е дал.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.