Последни новини
Home / Законът / Кой разреши строежите на „Корал“? ВАС: Не е съдът!

Кой разреши строежите на „Корал“? ВАС: Не е съдът!

Defakto.bg

Нов казус за застрояване по Черноморието – този път на плаж „Корал“ край село Лозенец, нашумя в последните дни.

Той боде очите и – съвсем основателно, взривява духовете.

А поводът е окончателно решение на Върховния административен съд от 10 януари. С него е отхвърлена жалбата на началника на РДНСК-Югозападен район срещу отмяна на заповедта му от 2017 г., прогласила за нищожно издаденото през 2007 г. разрешително от главния архтект на Царево за изграждане на „Хотелски комплекс „Корал резидънс“ на 45 хил. кв. м разгърната застроена площ.

Резултатът е, че бетонът ще се налива, а комплексът ще се изгражда от „Прайм пропърти БГ“. И това – засега – изглежда безспорно, освен ако инвеститорът не се откаже. Нещо малко вероятно.

Спорното е кой е виновен за поредното бетониране на плаж?

Тълкуванията са различни. А известните факти са, че след издаването на разрешителното, 10 години по-късно, по протест на прокуратурата, то е обявено за нищожно. Съдът на две инстанции – първо административният в Бургас, после и ВАС обаче заявяват, че нищожност в случая няма – разрешителното е издадено от компетентен орган, за имот, който не се е намирал в защитени територии и зони, без отбелязани на него дюни – към онзи момент, отбелязан в кадастралната карта като урбанизирана територия за курортни нужди.

Впоследствие законите са променяни, но в случая – дори и да е можела да се търси незаконосъобразност, сроковете за това отдавна са изтекли.

Това, най-общо, твърди съдът.

Противниците сочат, че действащ общ устройствен план в момента няма, тъй като е спрян още през 2014 г. със заповед на тогавашния екоминистър Искра Михайлова. И? Нещо да се е случило в рамките на три години, докато прокуратурата атакува, а началникът на местния РДНСК обявява разрешителното за нищожно? Ами не се е случило.

Днес от ВАС реагираха. И, на свой ред, напомниха, че ако е искал, шефът на РДНСК е можел да отмени разрешението за строеж. Но – в рамките на 14 дни.

Кой е прав, кой крив – отговорът не е еднозначен. Но пък изводът се натрапва – в застрояването на Черноморието цари – удобен – хаос. В чий ли интерес?

Съобщението на ВАС

Върховният административен съд не е органът, който е разрешил строежите на плаж Корал. Десетки са делата с искания за обявяване на нищожност на  разрешенията за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас(РДНСК) не е осъществила задължителен служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж Корал, издадени през 2007 г. Това е органът, който е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им.

РДНСК – Бургас има правомощия да отмени всяко разрешение, ако прецени че то е назаконосъобразно и в сроковете, предвидени в закона – 14 дни от уведомяването му (съгласно чл. 156, ал. 1 от ЗУТ). Разрешенията за строеж са постъпили в РДНСК – Бургас през 2007 г. Контролният орган не е предприел нищо във връзка с тях. Десет години по-късно, по протест на Прокуратурата се иска обявяване на разрешенията за нищожни. За да са налице предпоставки за обявяване на едно разрешение за нищожно обаче, то трябва да страда от изключително тежки пороци, а именно да не е постановено от компетентен орган, както и да са има драстични нарушения на материалния закон, каквито в случая не са налице.

ВАС не е органът, който е разрешил строежите на плаж Корал.

Във Върховният административен съд дело 7287/2018 г.е седмото с такъв предмет и всички са образувани по протести на Прокуратурата срещу издадени разрешения за строежи на плаж Корал. При решенията на върховните административни съдии по тях няма противоречива практика.

Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на  разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.