Последни новини
Home / Законът / Правителството с план за действие при Брекзит „със“ и „без“ споразумение

Правителството с план за действие при Брекзит „със“ и „без“ споразумение

Defakto.bg

Правителството е приело План за действие при Брекзит със споразумение, както за оттегляне на Обединеното кралство (ОК)  от ЕС без споразумение.
В първия случай ще се гарантира максимална приемственост за правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията, съобщава пресцентърът на МС.  Предвид  актуалното състояние на процеса Брекзит   страната се подготвя и за оттегляне без Споразумение.  И в двата случая са предвидени мерки, свързани с промени в законодателство, за административния  капацитет и  информационно-разяснителни дейности. В съобщението се посочва, че  неотложните действия обхващат:
– Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане.
– Подсилване на консулската служба в Лондон с   консулски служители.
– Действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия.
– Всекидневни консултации на българските граждани в ОК, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост.
– Консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба и др.
Предвидени са и двустранни мерки, които ще се  предприемат  единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.
В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.

Британският парламент поиска от премиера  Тереза Мей да намери „алтернативни начини за замяна на т.нар. предпазен механизъм за северноирландската граница при излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде ББС късно снощи. Целта на предпазния механизъм е да бъде избегнато връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

Поправката, внесена от влиятелния консервативен депутат Греъм Брейди, е приета с 317 срещу 301 гласа. Смята се, че тя  засилва позициите на премиера  да предоговори сделката за Брекзит. Почти веднага след гласуването председателят на Европейския съветДоналд Туск отхвърли настояването на Лондон, защото постигнатото след месеци преговори споразумение не подлежи на предоговаряне.

До Брекзит остават по-малко от два месеца, а Лондон и Брюксел нямат никаква яснота как ще се осъществи раздялата.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.