Последни новини
Home / Законът / Емилия Масларова осъди България в Страсбург заради презумпцията за невиновност

Емилия Масларова осъди България в Страсбург заради презумпцията за невиновност

Defakto.bg
Емилия Масларова

Главният прокурор и говорителят му спешно трябва да прочетат това решение, съветва адвокат Михаил Екимджиев

Бившият социален министър и депутат Емилия Масларова спечели дело срещу България. С решение от днес Евросъдът по човешките права в Страсбург установява, че в хода на наказателното преследване срещу Масларова у нас е нарушена гарантираната презумпция за невиновност (по чл. 6 от Евроконвенцията), а тя не е разполагала с ефективни средства за защита (по чл. 13 от Евроконвенцията). Решението е на 7-членна камара, с участието на българския съдия Йонко Грозев, взето е единодушно.

Това е поредно решение срещу България за погазване на презумпцията за невиновност от представители на властите. Заради изявления на Цветан Цветанов държавата вече бе осъдена по жалби на Борислав Гуцанов, бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, Тенчо Попов, Алексей Петров, братята Стоянови (Дамбовците), Антон Петров-Хамстера.

Пламен Нунев

Този път „нарушителят“ не е Цветанов. Осъждането ни в Страсбург е за изявления на тогавашния и сегашен депутат от ГЕРБ Пламен Нунев и на тогавашния говорител на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Не са открити нарушения в изявление на тогавашния и сегашен премиер Бойко Борисов (понеже е било препредадено от медии) и в искането за сваляне на депутатския имунитет на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Пред Евросъда Емилия Масларова е представлявана от адвокат Михаил Екимджиев.

Случаят „Масларова“

През 2009 г., когато е депутат от БСП, Масларова е обвинена за присвояване и длъжностно престъпление, извършени от нея като социален министър, при ремонт на център за социално обслужване в Стара Загора. Емилия Масларова сама се отказва от депутатската си неприкосновеност.

През 2015 г. на първа инстанция Софийският градски съд изцяло оправдава Масларова.

През 2017 г. Софийският апелативен съд отменя това решение и връща делото на прокуратурата заради „неясни и алогични обвинения“. В момента наказателното дело е висящо.

В жалбата си до Страсбург Масларова повдига оплаквания за нарушения на чл. 6 и на чл. 13 от Евроконвенцията. Като за нарушението на презумпцията за невиновност изтъква изявления на Бойко Борисов, Борис Велчев, Стелиана Кожухарова и Пламен Нунев.

Решението

Изявленията и коментарите на говорителя на главния прокурор и на депутата Нунев, направени по повод обвиненията срещу Емилия Масларова, са нарушили презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното, категоричен е Евросъдът.

Изявленията на Стелиана Кожухарова са направени на пресконференция и са надхвърлили „обикновената информация“. Нещо повече, изказването на говорителя на главния прокурор недвусмислено сочи, че Емилия Масларова е била отговорна за злоупотребата с публични средства, за която е била обвинена. В същото време от този говорител се очаква обратното – да вземе всички предпазни мерки за спазване на законността и избягване на обърквания за смисъла на неговите твърдения, категорични са съдиите в Страсбург.

Тази част от решението е важна и много актуална и днес, когато от прокуратурата ден след ден валят „разкрития“ за извършени престъпления и техните извършители.

За народния представител Пламен Нунев, зам.-председател на парламентарната комисия за разследване на похарченото от кабинета „Станишев“, Евросъдът се спира на негово интервю. Нунев публично огласява повдигнатите на Масларова обвинения като ярък пример за нарушение на законите и правилата за общесттвените поръчки, както и за корупция. „Неговите заявления са преминали отвъд обикновеното предаване на информация и биха могли да се тълкуват от широката общественост като категорично твърдение от високопоставен държавен служител относно вината на г-жа Масларова в контекста на наказателното производство за присвояване“, се казва в решението. Презумпцията за невиновност категорично е нарушена.

В искането на главния прокурор от 5 ноември 2009 г. за сваляне на депутатския имунитет не са открити нарушения. То е изпратено в Народното събрание по официален път и е предназначено да информира депутатите, които трява да вземат решение за имунитета на техен колега, а не   канали, а не до генерала обществеността чрез медиите. Той е изготвен по такъв начин, че да представя цялата нобществеността. Затова Евросъдът приема, че презумпцията за невиновностт не е погазена.

Що се отнася до премиера Борисов, в жалбата е посочена публикация в „24 часа“, в която е препредаден коментара му за повдигнатото обвинение, без директни цитати. Така не е установено какво точно е заявил министър-председателят и къде е коментарът на журналиста, приема Евросъдът и отхвърля оплакването като необосновано.

Единодушно съдиите приемат нарушение на чл. 13 за правото на ефективни вътрешноправни средства за защита. Емилия Масларова не е можела да заведе иск срещу депутат и прокурор , които имат имунитет за направените от тях изявления. Нещо повече, нормите на българските закони или поне тяхното тълкуване в подобни казуси изискват доказване на невинността, за да се търси сметка за погазването на презумпцията за невиновност.

Евросъдът определя обезщетение от 8 000 евро – 5000 евро за неимуществени вреди и 3 000 евро за разноски.

Адвокат Михаил Екимджиев

Главният прокурор Цацаров  и Румяна Арнаудова спешно трябва да прочетат това решение

Решение е навременно и полезно, заяви пред Де Факто адвокат Михаил Екимджиев, който  представлява   Масларова пред Съда по човешките права в Страсбург. Това е още едно доказателство, че правото и прокуратурата не трябва да бъдат употребявани за разчистване на политически сметки,  коментира той.

Според него главният прокурор и говорителят му трябва да видят от това решение на съда и да се подсетят как не трябва да бъде информирана обществеността.  Защото  и говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова допуска грешките на Кожухарова.  Зам.главният прокурор Иван Гешев също се вписва в този контекст със стилистиката си, категоричен е Екимджиев.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.