Последни новини
Home / Законът / Министър Банов за аферата „Ало, Банов е!“: „Имам подкрепата на премиера, каза да не се предавам“

Министър Банов за аферата „Ало, Банов е!“: „Имам подкрепата на премиера, каза да не се предавам“

Defakto.bg

Записът е фалшифициран, твърди министърът

Да посегнеш на министъра на културата е да посягаш на цялата култура, казва той

„Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, други – отвън. И така печелят проекти”. Това каза министърът на културата Боил Банов по Нова телевизия в коментар за аферата  „Ало, Банов е!„, избухнала в сряда, след като Елена Йончева оповести скандални записи.

Чрез тях левицата обвини Банов в корупция. Социалистите твърдят, че той е ощетил държавата с около 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за Ларгото трябвало да плати на държавата за забавяне.

„… Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали  бившата вече разследваща журналистка Йончева, ( странен възглед  б.р. ) се познава с тези изнудвачи”, заяви Банов и нарече направилите  записите  „престъпници“.  На министъра  на културата да посягаш по този грозен начин е да посягаш на цялата култура, заключи министрът.  Той повтори тезата си, че  бил рекетиран поне 4 пъти, а записите били манипулирани и фалшифицирани. Банов не знаел кога точно е направен записа, разбрал  от трети лица, че е записван. Министърът съобщи и имената на мъжете, които събирали записи, за да рекетират с тях.  Казвали се Ангел Ангелов и Иво Костов. Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Въпросните хора в момента действали в Министерството на образованието, заяви Банов.  Неговият предшественик на поста Вежди Рашидов дори имал съмнения,  че „чрез изтичане на информация и подставени лица, партньорът на Ангелов печелел проекти”.  Но това трудно се доказвало.

Отказа обаче да коментира същността на записа с аргуменат, че е „подправен от реални престъпници“.  Допълни, че цялата информация, която има по казуса, ще предаде на прокуратурата.  Банов  бе категоричен, че  проектът за Ларгото е „добре изпълнен и законосъобразен”, въпреки че се случил доста трудно.

Министърът каза още , че е готов с оставката си,  но не пропусна да заяви,  че е  получил подкрепа от премиера Бойко Борисов, който го посъветвал „да не се предава”.  Обиден е обаче на Стефан Данаилов, че не го е подкрепил в този скандал. „Браво,  мастъре!“,   изненада с репликата си  Банов. ( Любопитна дилема. Все пак, ако не приемаш, че един депутат може да остане голям журналист, то по каква причина очакваш подкрепа от един голям актьор, който е  депутат от опозиционната политическа сила, която твърди, че  си извършил нарушение?! б.р. )

В сряда Елена Йончевай оповести разкрития за сериозни нарушения, които „самосезираха“ незабавно прокуратурата.  От  обявената информация стана ясно, че като зам. министър през 2006 г. Банов, в присъствието на служители от министерството, предлага и разпорежда процедурни похвати,  чрез които да не се търсят неустойки от частния изпълнител на ремонта на Ларгото в размер на 700 000 лв.  Причината за дължимата неустойката е забавяне на ремонта.

От  записите, пуснати пред журналисти   се чува как заместник-министърът дава разпореждания документално нещата да се оформят така, че изпълнителят на ремонта да не връща пари.  Изпълнител е фирмата ДЗЗД “Антична Сердика”. Записите са три.  Единият разговор е от края на март 2016 г. и е проведен в кабинета на Банов.  На него присъстват още Татяна Цановска – и.д. директор на правната дирекция, Ангел Ангелов – дирекция „Европейски програми“ и арх. Мечкунов – ръководител на проекта от страна на Министерството на културата.

Става ясно, че Министерството на културата трябва да поиска обезщетение в размер на 700 000 лева заради забавяне на строителството с 33 дни. Банов обаче нарежда забавеното изпълнение на обекта да бъде документално маскирано. „Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие„, се чува от пуснатия запис.

Вторият и третият разговор са нещо като пояснение по първия. В тях Банов, тогава заместник на Вежди Рашидов обмисля с различни служители как точно да се прикрие закъснението от 33 дни, така че хем фирмата да не плаща неустойка, хем всичко да бъде документално изрядно.

От  разменените реплики може да се тълкува, че с проблема са наясно и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което пък се явява управляващ орган на оперативна програма „Регионално развитие“ (европрограмата, по която са получени парите). Именно по тази причина социалистите смятат, че в МРРБ са били напълно наясно какво се случва.

Бившият министър на културата  Вежди Рашидов (ГЕРБ), също вчера  каза,  че за Ларгото   е имало забавяне на от страна на строителя, за което той като министър е подписал „заповед да отиде на съд тази неустойка за неизпълнение“.  От левицата обаче опонираха, че изнесеният сигнал е за други суми,  извън предявения иск.

Цитираните от Рашидов пари представляват неустойка за „неупражнен контрол и забава“ на стойност 753 796 лв.,  която  действително е поискана от Министерството на културата, но иска на министерството е отхвърлен  на първа инстанция на съда.   Делото е на втора инстанция в Апелативния съд.  Обявените обаче разкрития от  Елена Йончева  са за опрощаването на средства над  тази сума,  които изобщо не са търсени, категорични са  от БСП.  „Те са  пет акта номер 10, по които допълнителната неустойка, която би следвало да бъде събрана, е в размер на 730 и няколко хиляди лева. А заедно с спестената гаранция от 315 хил. лв., общо ощетяваенто на бюджета е за над  милион лева.“

Юристът Пенчо Милков (БСП) заяви,  че записите ще бъдат предоставени на прокуратурата, така както са получени, за да се види че не са манипулирани. Елена Йончева също обяви вчера,  че ще представи пълните записи без монтаж, освен на прокуратурата и на ОЛАФ.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.