Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът остави Банев в ареста, той обвини зам.-главния прокурор Гешев в лъжа

Спецсъдът остави Банев в ареста, той обвини зам.-главния прокурор Гешев в лъжа

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд отказа да измени мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Николай Банев в по-лека. Аргументите са, че е налице обосновано предположение Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария да са извършили заедно престъпленията, в които са обвинени, съобщи dir.bg. Обвиненията са за организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари, незаконно държане на оръжие.

В същото време съдът е приел, че може да се предположи, че Николай Банев е имал намерение сам да се върне в страната. Но му били повдигнати тежки обвинения, на свобода можел да извърши престъпление и да влияе на свидетели.

По време на заседанието е изтъкнато, че Николай Банев разменял чрез мобилни приложения съобщения с майка си Мария, която също е обвиняема. В едно от тях Банев й нареждал да повлияе на свидетели. Тя пък му отвръщала, че казала на един от тях да говори или добро, или нищо. Самата Мария Банева, която беше е била в спецсъда, е отрекла това да е вярно.

„Абсолютно не отговаря на истина“, заявява 77-годишната жена. И е добавила, че е силно разстроена днес, тъй като се навършват 9 дни от смъртта на съпруга й – Йордан Банев.

В обръщението си към съда самият Николай Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа.

„Съжалявам, че шефът на тези двама души (наблюдаващите прокурори – бел.ред) излъга българския народ, че „АКБ Форес“ е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност , която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления. Да, „АКБ Форес“ се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ. Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите . Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка“, е заявил той.

И още – престъпната група, състояща се от него, майка му и жена му, е бутафорна.

Трите деца на Евгения и Николай Баневи вече са в България и са записани в българско училище.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.