Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът остави Банев в ареста, той обвини зам.-главния прокурор Гешев в лъжа

Спецсъдът остави Банев в ареста, той обвини зам.-главния прокурор Гешев в лъжа

Defakto.bg

Специализираният наказателен съд отказа да измени мярката за неотклонение “задържане под стража” на Николай Банев в по-лека. Аргументите са, че е налице обосновано предположение Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария да са извършили заедно престъпленията, в които са обвинени, съобщи dir.bg. Обвиненията са за организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари, незаконно държане на оръжие.

В същото време съдът е приел, че може да се предположи, че Николай Банев е имал намерение сам да се върне в страната. Но му били повдигнати тежки обвинения, на свобода можел да извърши престъпление и да влияе на свидетели.

По време на заседанието е изтъкнато, че Николай Банев разменял чрез мобилни приложения съобщения с майка си Мария, която също е обвиняема. В едно от тях Банев й нареждал да повлияе на свидетели. Тя пък му отвръщала, че казала на един от тях да говори или добро, или нищо. Самата Мария Банева, която беше е била в спецсъда, е отрекла това да е вярно.

“Абсолютно не отговаря на истина”, заявява 77-годишната жена. И е добавила, че е силно разстроена днес, тъй като се навършват 9 дни от смъртта на съпруга й – Йордан Банев.

В обръщението си към съда самият Николай Банев обвини заместник-главния прокурор Иван Гешев в лъжа.

“Съжалявам, че шефът на тези двама души (наблюдаващите прокурори – бел.ред) излъга българския народ, че “АКБ Форес” е източило 2/3 от българската икономика. Прочетох томовете. Аз наистина мислех, че съм в детската градина. Всяка една дейност , която съм правил, се опитва да се изкара като криминално деяние. Съжалявам, че съм толкова рязък. Повече от смешно е да се твърди, че един човек от кабинета си и по телефона може да свърши толкова крупни престъпления. Да, “АКБ Форес” се развиваше чудесно, докато не дойде на власт правителството на ГЕРБ. Да, развиваше се чудесно до преди световната икономическа криза. В този случай прокуратурата действа поръчково, без никакви документи. Всички суми са изсмукани от пръстите . Моите адвокати ме съветват да поискам по-лека мярка”, е заявил той.

И още – престъпната група, състояща се от него, майка му и жена му, е бутафорна.

Трите деца на Евгения и Николай Баневи вече са в България и са записани в българско училище.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.