Последни новини
Home / Законът / Условни присъди за бивши агенти на ДАНС, не са издавали държавна тайна

Условни присъди за бивши агенти на ДАНС, не са издавали държавна тайна

Defakto.bg

Условни присъди получават бившите агенти на ДАНС Евгени Иванов и Петър Спасов. Решението е на първата инстанция, Софийския градски съд.

Случаят нашумя в край на 2016 г., след акция на тогавашното антикорупционно звено в Софийската градска прокуратура (с това вече се занимава спецпрокуратурата), включително и претърсвания в кабинети в ДАНС. Бе обявено, че разследването е по сигнал от агенцията за държавна сигурност. А сред повдигнатите на бившия шеф на сектор „Контраразузнаване“ в ДАНС Евгени Иванов бе и издаването на държавна тайна – че предоставил информация за разработки срещу заподозрени в подривна и терористична дейност, както и за използваните спецразузнавателни средства.

Заради много „тайни“ процесът бе при закрити врати.

СГС обаче е оправдавал Иванов за държавната тайна. В крайна сметка той е осъден за измама на чужди граждани, на които обещавал да уреди разрешение за постоянно пребиваване, както и за един пистолет, открит в служебната му каса, за който е нямал разрешително.

Колегата му Петър Спасов пък е виновен, че му продал въпросния пистолет.

Съобщението на СГС:

„Софийски градски съд призна за виновни бившите агенти от ДАНС – Евгени Иванов и Петър Спасов.

28 състав, с председател съдия Атанас Атанасов прие, че Евгени Иванов е виновен в това, че с цел да набави за себе си имотна облага, е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България. Съдът призна Иванов за виновен и в това, че на работното си място в сградата на ДАНС е държал незаконен пистолет и боеприпаси. За тези престъпления Иванов получи общо наказание – условна присъда от 2 г. и 6 м. лишаване от свобода с 4 г. изпитателен срок.

По другите две обвинения – за разгласяване на държавна тайна и за преправяне на официален документ, Евгени Иванов е оправдан. Съдът частично уважи и гражданските искове за имуществени вреди от пострадалите, които общо възлизат на около 33 000 лв.

Другият подсъдим Петър Спасов също бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение в това, че е продал оръжието на Евгени Иванов, без последният да е имал разрешение да то придобие. За това престъпление Спасов получи условна присъда от 6 м. лишаване от свобода с 3 г. изпитателен срок“.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.