Последни новини
Home / Законът / Пенчо Милков: Правителството е Октопод в случая “Ало, Банов съм”. Министърът: Йончева е “контрабандистка” на сведения

Пенчо Милков: Правителството е Октопод в случая “Ало, Банов съм”. Министърът: Йончева е “контрабандистка” на сведения

Defakto.bg
Пенчо Милков
Димитър Данчев

В случая с Ларгото държавата е ощетена с  1 758 857 лв,  сочат изчисленията на депутата от БСП Димитър Данчев 

„Цялото правителство е в схема, като случая „Ало, Банов съм”. Това е октопод” – това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Пенчо Милков в предаването “Панорама” по БНТ.  Според нето,  с подаването на една оставка, ситуацията е като изгърмяване на бушон, но октоподът във властта продължава да си работи по същия начин.

„Нашата работа, като политици, е да не замълчим – когато получим сигнал, да го предоставим на съдебната система, а тя да вземе решението”,   каза народният представител от левицата юристът Пенчо Милков пред  „Панорама“. По повод скандала Ало, Банов съм” Милков е категоричен, че обшественото винмание се отвлича от същинския проблем – не е важно кой е направли записа, а какво има в него, категоричен е депутатът.   Той напомни,че аудиозаписът, който Елена Йончева оповести  е дълъг 17 минути и на три пъти Банов казва пред различни хора едно и също – а именно как да се спестят един пари на частната фирма заради забава по строителството на Ларгото.

„По рано пред Нова тв Димитър Данчев (БСП ) разясни разминаването на тезите на управляващите и опозицията по случая и ролята на културния министър в него:  Ако  бяха потърсени всички неустойки към изпълнителя, строил Ларгото, искът щеше да е веднъж за 753 000 лв., втори път за 690 000 лв. и трети път за 314 000 лв. Или общо за 1 758 857 лв., по мои изчисления, заяви Данчев. “Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, като изтъкват други суми, които съвпадат със сумата от изнесения от нас случай. Ние говорим за различни неща и това се потвърждава не само от записа, но и от документите, които анализирахме”, каза той. ” ощке: 

И още: “В записите, изнесени от Елена Йончева, става дума за спестени пари на фирма, с които е била ощетена държавата, а не за тези 753 796 лв, за които е заведено дело и които са по доклад на АДФИ”, разясни Данчев.  Той каза, че има издадени пет акта №10, които са за временно спиране на строителните работи за обекта, но то не се брои за закъснение.

“Сумарно в три от тези 10 акта, срокът с който е била спряна поръчката е 33 дни. Освен неустойката, съгласно договора за изпълнение, при незавършване на работата по поръчката в срок, следва да се усвои и гаранцията по изпълнение, която е в размер на 314 081 лв.  Това не е направено”, категоричен бе народният представител.

Министър Боил Банов

По думите му е имало 5 акта №10, като три от тях са фалшиви, каза Данчев.  Той добави, че от записите става ясно, че тогава Банов се е опитвал да защитава интересите на фирмата, а не на държавата.  “Как да го тълкуваме това, освен като корупция?”, попита още депутатът.

Дискусията отново бе по повод  оповестения от Елена Йончева запис на разговор, в който Боил Банов, в качеството му на заместник-министър, опитва да намери начин да не се съставя акт на фирмата, строила Ларгото.

През последните дни Боил Банов също дефилира активно в телевизионния ефир. Пред bTV  културният министър нарече   Елена Йончева „ една  Цола Драгойчева, (без обяснения за сравнението) , която била    “контрабандистка на сведения“.

Разпознава  гласа си в записа, но поддържа тезата, че е  фалшифициран.

С богат аресенал от определения културният министър защити репутацията си, наричайки служителят в министерството, който подозира, че го е записал –  „мръсник, бандит, келеш и саботьор“.

С иска, заведен пред съда и загубен на първа инстанция, министър Банов продължава да подкрепя твърденията,   че на никого нищо не е прощавал. Но не се  чу нито дума за същинските пари, обявени от левицата , които още не е ясно дали са прибрани или спестени  на  държавния бюджет.  Никой и не го попита за същината на проблема.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.