Последни новини
Home / Законът / Пенчо Милков: Правителството е Октопод в случая „Ало, Банов съм“. Министърът: Йончева е „контрабандистка“ на сведения

Пенчо Милков: Правителството е Октопод в случая „Ало, Банов съм“. Министърът: Йончева е „контрабандистка“ на сведения

Defakto.bg
Пенчо Милков
Димитър Данчев

В случая с Ларгото държавата е ощетена с  1 758 857 лв,  сочат изчисленията на депутата от БСП Димитър Данчев 

„Цялото правителство е в схема, като случая „Ало, Банов съм”. Това е октопод“ – това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Пенчо Милков в предаването „Панорама“ по БНТ.  Според нето,  с подаването на една оставка, ситуацията е като изгърмяване на бушон, но октоподът във властта продължава да си работи по същия начин.

„Нашата работа, като политици, е да не замълчим – когато получим сигнал, да го предоставим на съдебната система, а тя да вземе решението“,   каза народният представител от левицата юристът Пенчо Милков пред  „Панорама“. По повод скандала Ало, Банов съм“ Милков е категоричен, че обшественото винмание се отвлича от същинския проблем – не е важно кой е направли записа, а какво има в него, категоричен е депутатът.   Той напомни,че аудиозаписът, който Елена Йончева оповести  е дълъг 17 минути и на три пъти Банов казва пред различни хора едно и също – а именно как да се спестят един пари на частната фирма заради забава по строителството на Ларгото.

„По рано пред Нова тв Димитър Данчев (БСП ) разясни разминаването на тезите на управляващите и опозицията по случая и ролята на културния министър в него:  Ако  бяха потърсени всички неустойки към изпълнителя, строил Ларгото, искът щеше да е веднъж за 753 000 лв., втори път за 690 000 лв. и трети път за 314 000 лв. Или общо за 1 758 857 лв., по мои изчисления, заяви Данчев. „Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, като изтъкват други суми, които съвпадат със сумата от изнесения от нас случай. Ние говорим за различни неща и това се потвърждава не само от записа, но и от документите, които анализирахме“, каза той. “ ощке: 

И още: „В записите, изнесени от Елена Йончева, става дума за спестени пари на фирма, с които е била ощетена държавата, а не за тези 753 796 лв, за които е заведено дело и които са по доклад на АДФИ“, разясни Данчев.  Той каза, че има издадени пет акта №10, които са за временно спиране на строителните работи за обекта, но то не се брои за закъснение.

„Сумарно в три от тези 10 акта, срокът с който е била спряна поръчката е 33 дни. Освен неустойката, съгласно договора за изпълнение, при незавършване на работата по поръчката в срок, следва да се усвои и гаранцията по изпълнение, която е в размер на 314 081 лв.  Това не е направено“, категоричен бе народният представител.

Министър Боил Банов

По думите му е имало 5 акта №10, като три от тях са фалшиви, каза Данчев.  Той добави, че от записите става ясно, че тогава Банов се е опитвал да защитава интересите на фирмата, а не на държавата.  „Как да го тълкуваме това, освен като корупция?“, попита още депутатът.

Дискусията отново бе по повод  оповестения от Елена Йончева запис на разговор, в който Боил Банов, в качеството му на заместник-министър, опитва да намери начин да не се съставя акт на фирмата, строила Ларгото.

През последните дни Боил Банов също дефилира активно в телевизионния ефир. Пред bTV  културният министър нарече   Елена Йончева „ една  Цола Драгойчева, (без обяснения за сравнението) , която била    „контрабандистка на сведения“.

Разпознава  гласа си в записа, но поддържа тезата, че е  фалшифициран.

С богат аресенал от определения културният министър защити репутацията си, наричайки служителят в министерството, който подозира, че го е записал –  „мръсник, бандит, келеш и саботьор“.

С иска, заведен пред съда и загубен на първа инстанция, министър Банов продължава да подкрепя твърденията,   че на никого нищо не е прощавал. Но не се  чу нито дума за същинските пари, обявени от левицата , които още не е ясно дали са прибрани или спестени  на  държавния бюджет.  Никой и не го попита за същината на проблема.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.