Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАС уверява: На плаж Корал не може да се строи, дори и да има разрешителни!

Председателят на ВАС уверява: На плаж Корал не може да се строи, дори и да има разрешителни!

Defakto.bg

Топката е в полето на изпълнителната власт

На плаж Корал фактически не може да се строи нищо, дори и да има разрешителни. Причината е, че има действаща забрана за извършване на строителни и монтажни работи, наложена през 2014 г. със заповед на министъра на околната среда и водите. Заповедта е обжалвана във ВАС от инвеститори, собственици на парцели в района на плаж Корал. Със свое решение № 2428 (адм. дело 14761/2017) от 26 февруари м.г. ВАС окончателно потвърждава строителната забрана. Това съобщи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по БТВ.

Бетонирането на поредния плаж по Черноморието разбуни духовете, а в специално съобщение от ВАС вече разясниха параметрите на решението си от януари тази година. Конкретно – че съдът се е произнесъл единствено по нищожността на едно разрешително, за което години наред всички отговорни институции са си затваряли очите и срокът за оспорването му законосъобразност отдевна е изтекъл.

Днес Георги Чолаков доразяснява актуалната ситуация така:

„Строителната забрана е въведена, за да се приведат инвестиционните проекти в съответствие със сега действащите изисквания на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Разрешителните за строителство в района на Корал са били издадени през 2006-2007 г., когато са действали други закони. Сега е необходимо да бъдат преминати съответните съгласувателни процедури.

Междувременно РДНСК – Бургас е поискала да обявим разрешителните за нищожни. Това е възможно обаче само, ако са допуснати груби нарушения . Например, ако е трябвало да ги издаде главният архитект на Царево, а разрешителните са издадени от главния архитект на София. Другото условие за нищожност е, ако се установи, че те въобще не е трябвало да бъде издадени, например, ако тази територия е била защитена, какъвто не е въпросният случай с Корал, обясни съдия Чолаков.

Държавата късно започна да мисли за дюните. В момента всяка една дюна е изключителна държавна собственост, и ако попада в имот, държавата трябва да предприеме процедура за отчуждаването на тази собственост“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.