Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАС уверява: На плаж Корал не може да се строи, дори и да има разрешителни!

Председателят на ВАС уверява: На плаж Корал не може да се строи, дори и да има разрешителни!

Defakto.bg

Топката е в полето на изпълнителната власт

На плаж Корал фактически не може да се строи нищо, дори и да има разрешителни. Причината е, че има действаща забрана за извършване на строителни и монтажни работи, наложена през 2014 г. със заповед на министъра на околната среда и водите. Заповедта е обжалвана във ВАС от инвеститори, собственици на парцели в района на плаж Корал. Със свое решение № 2428 (адм. дело 14761/2017) от 26 февруари м.г. ВАС окончателно потвърждава строителната забрана. Това съобщи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков по БТВ.

Бетонирането на поредния плаж по Черноморието разбуни духовете, а в специално съобщение от ВАС вече разясниха параметрите на решението си от януари тази година. Конкретно – че съдът се е произнесъл единствено по нищожността на едно разрешително, за което години наред всички отговорни институции са си затваряли очите и срокът за оспорването му законосъобразност отдевна е изтекъл.

Днес Георги Чолаков доразяснява актуалната ситуация така:

„Строителната забрана е въведена, за да се приведат инвестиционните проекти в съответствие със сега действащите изисквания на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Разрешителните за строителство в района на Корал са били издадени през 2006-2007 г., когато са действали други закони. Сега е необходимо да бъдат преминати съответните съгласувателни процедури.

Междувременно РДНСК – Бургас е поискала да обявим разрешителните за нищожни. Това е възможно обаче само, ако са допуснати груби нарушения . Например, ако е трябвало да ги издаде главният архитект на Царево, а разрешителните са издадени от главния архитект на София. Другото условие за нищожност е, ако се установи, че те въобще не е трябвало да бъде издадени, например, ако тази територия е била защитена, какъвто не е въпросният случай с Корал, обясни съдия Чолаков.

Държавата късно започна да мисли за дюните. В момента всяка една дюна е изключителна държавна собственост, и ако попада в имот, държавата трябва да предприеме процедура за отчуждаването на тази собственост“.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.