Последни новини
Home / Законът / Парламентът с антинаграда „Биг Брадър“ заради Закона за личните данни

Парламентът с антинаграда „Биг Брадър“ заради Закона за личните данни

Defakto.bg

Народното събрание е носителят на антинаградата „Големият брат“ (Big Brother) за 2019 г. заради гласуваните от него мащабни промени в Закона за защита на личните данни. Конкретно – заради въвеждането на специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват в името на опазването на личните данни, но могат да се превърнат в цензура.

Антиотличията се връчват от фондация „Програма Достъп до информация“ и „Интернет общество  България“.

Те се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава. Тя е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International, а името й е  вдъхновено от емблематичния роман на Джордж Оруел „1984“. В него Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода, напомнят от Програма Достъп до информация.

„Самите критерии (в Закона за защита на личните данни – б.р.) са добри. Те наистина помагат на защитата и са по посока на тази чувствителност, която нараства. Въпросът е, че те могат да имат страничен ефект, да нарушат едно друго право – правото на свободно изразяване и на свобода на словото. Могат да се превърнат в предписания за действия при упражняване на журналистическата професия, а такъв тип предписания са фактически цензура. Така че наградата не е толкова за самите критерии, които са в защита на личните данни, колкото за това, че не е предвиден риск те да се превърнат в заплаха за свободата на словото“, заяви медийният експерт Георги Лозанов, член на журито, цитиран от БГНЕС.

В категорията „частна организация“ антиотличието взема „Център за обучение на педагогически специалисти“ ЕООД, заради техен гаф, довел до голям теч на лична информация. От него са били засегнати над 9 000 ученици и над 2 000 техни родители, а списъците с личните им данни са станали публични, включително и чрез публикуване в една от известните социални мрежи.

„Няма никакво съмнение, че продължава да бъде актуално връчването на антинагради, тъй като с развитието на технологиите се развиват и предизвикателствата в съвременния живот. Докато класическите носители на тези награди преди години бяха институциите от порядъка на МВР, специални служби и т.н., в ден-днешен мултинационалните компании изглеждат по заслужаващи да привлекат вниманието на демократичната общественост към тази тематика“, коментира адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правни екип на ПДИ.

Номинациите тази година:

За държавна организация: Държавна агенция „Национална сигурност“, Агенция по вписванията, Община Ловеч, Прокуратурата на РБългария, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Народното събрание на РБългария.

За частна организация: Общинска фирма „Общински гори“ – Елин Пелин, Център за обучение на педагогически специалисти ЕООД, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Частните съдебни изпълнители, МБАЛ Тримонциум – Пловдив.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.