Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Мая Манолова застава пред съда срещу „Топлофикация София“ ЕАД

Омбудсманът Мая Манолова застава пред съда срещу „Топлофикация София“ ЕАД

Defakto.bg

 

Омбудсманът Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на Административен съд София-град по жалба срещу решение на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, с което бе отказан достъп до обществена информация.

По късно стана ясно,че делото е отложено за 18 февруари поради грешка в призоваването.

На  7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). ( Въпросите по долу)

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ

В жалбата си до Административния съд Манолова подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно  ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“. Освен това тя е категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ;  не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес“.

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от потребителите в столицата само през 2015 година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

През 2018 г. съдът отмени „мълчаливия отказ“ на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителния директор отказа да предостави исканата обществена информация, предмет на настоящото съдебно производство

12, 00 ч. 

По-късно делото на омбудсмана Мая Манолова срещу „Топлофикация София“ беше отложено за 18 февруари поради  грешка в призоваването.  Съдът е призовал като ответна страна „Топлофикация“, вместо изпълнителния директор на дружеството, който е отказал да даде поисканата информация.

На влизане в Софийския градски административен съд,  където ще се гледа делото, омбудсманът припомни, че още през есента на 2016 година е поискала от тогавашната управа на „Топлофикация“ за това за какво дружествата разходва 15 милиона лева, събрани от длъжниците му, за така наречените „юрисконсултски възнаграждения“. Отговор и до момента няма, въпреки че новото ръководство пое ангажимент да предостави информацията, заяви Манолова:

„Представете си, след като омбудсманът не може да получи искана информация от „Топлофикация“, какво се случва с гражданите. Отношението всъщност всички го знаят – високомерно, неуважително, пренебрежително, размотаване, бюрокрация“. Според Манолова само през 2015 година дружеството е събрало над 15 милиона лева от 21 000 потребители в столицата чрез започнати дела срещу тях. С тези производства компанията е поискала минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител. Дължими са ѝ 300 лева по исковото производство, посочват от пресцентъра на обществения посредник и това на фона на факта, изтъкват те, че заплатите на юристите на „Топлофикация“ са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Въпросите на Мая Манолова:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БЕЛОВСКИ,
На основание чл. 17 ал. 1, във връзка с чл. 3 ал.2 т. 1 от Закона за достъп до обществена информация, моля да ми бъде предоставена информация по следните въпроси:
1. Какъв е размерът на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от „Топлофикация София“ ЕАД за 2015 год.?
2. Колко от присъдените на Топлофикация за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани?
3. Колко юрисконсулти са работили в дружеството през 2015 г. и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година?
4. Какъв е размерът за 2015 г. на изплатените от дружеството заплати и допълнително материално стимулиране на юрисконсултите?
5. Какъв е размерът на средствата, изразходвани от дружеството за повишаване квалификацията на юрисконсултите и за предоставяне на здравословни условия на труд, в т.ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му?
6. Какъв е броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела през 2015 г.?
7. Какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъци за 2015 г.?
8. Каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството?
9. Какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на възнагражденията, изплатени по тях?
10. По колко съдебни и изпълнителни дела през 2015 г. са ползвани адвокатски услуги?

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.