Последни новини
Home / Законът / Пловдивският лекар, прострелял смъртоносно крадец, отива на съд за убийство

Пловдивският лекар, прострелял смъртоносно крадец, отива на съд за убийство

Defakto.bg

Д-р Иван Димитров е обвинен и за  незаконно  притежание на оръжие

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда  срещу  49-годишния д-р Иван Димитров за убийството, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, съобщиха от прокуратурата.  Рано сутринта на 2 март 2018 г. д-р Иван Димитров застреля с незаконно оръжие в гаража си  небезизвестния  жител на  квартал ”Столипиново” Георги Джевизов –  Жоро Плъха, популярен с многобройните си кражби.  Според  държавното обвинение  преди да възпроизведе фаталния изстрел, Иван Димитров е получил наранявания, бил е замерван  с нож и метална рекламна табела, от което получил порезна рана в десния крак и травматичен оток на дясната ръка.  Прокуратурата му е  повдигнала обвинение за  убийство при  превишаване на пределите на неизбежната отбрана по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.  В този случай  наказанието е значително по-ниско от останалите хипотези, свързани с причиняване на смърт, то е  лишаване от свобода до пет години.

Лекарят обаче  използвал  незаконно притежаван пистолет,  марка „Валтер“ и патрони, което е причина и за второ  обвинение срещу него.

Случаят имаше силна обществена реакция, като първоначално медикът лансирана версията, че е защитавал семейството си и при спречкване се е стигнало до фаталния изстрел с оръжие, което било на крадеца.  По-късно, обаче, се разбра, че жената и детето на д-р Димитров не са били в жилището, а лекарят е прострелял хладнокръвно Джевизов в двора, като преди това го е наблюдавал от прозореца на дома си, а след това направил опит да прикрие деянието.

Официалното съобщение на прокуратурата:

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо И.Д., на 49 г., за това, че на 2 март 2018 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил другиго  Ж.Д., като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс,

И.Д. е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 март 2018 г. пострадалият Ж.Д. решил да извърши кражба в гр. Пловдив. Обвиняемият И.Д. живеел в кооперация в гр. Пловдив, зад която имало двор и в него шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, обвиняемият И.Д. минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Ж.Д., който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият И.Д. е бил нападнат от Ж.Д., като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на И.Д. му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  Първоначално обвиняемият И.Д. е бил задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.