Последни новини
Home / Законът / Пловдивският лекар, прострелял смъртоносно крадец, отива на съд за убийство

Пловдивският лекар, прострелял смъртоносно крадец, отива на съд за убийство

Defakto.bg

Д-р Иван Димитров е обвинен и за  незаконно  притежание на оръжие

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда  срещу  49-годишния д-р Иван Димитров за убийството, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, съобщиха от прокуратурата.  Рано сутринта на 2 март 2018 г. д-р Иван Димитров застреля с незаконно оръжие в гаража си  небезизвестния  жител на  квартал ”Столипиново” Георги Джевизов –  Жоро Плъха, популярен с многобройните си кражби.  Според  държавното обвинение  преди да възпроизведе фаталния изстрел, Иван Димитров е получил наранявания, бил е замерван  с нож и метална рекламна табела, от което получил порезна рана в десния крак и травматичен оток на дясната ръка.  Прокуратурата му е  повдигнала обвинение за  убийство при  превишаване на пределите на неизбежната отбрана по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.  В този случай  наказанието е значително по-ниско от останалите хипотези, свързани с причиняване на смърт, то е  лишаване от свобода до пет години.

Лекарят обаче  използвал  незаконно притежаван пистолет,  марка „Валтер“ и патрони, което е причина и за второ  обвинение срещу него.

Случаят имаше силна обществена реакция, като първоначално медикът лансирана версията, че е защитавал семейството си и при спречкване се е стигнало до фаталния изстрел с оръжие, което било на крадеца.  По-късно, обаче, се разбра, че жената и детето на д-р Димитров не са били в жилището, а лекарят е прострелял хладнокръвно Джевизов в двора, като преди това го е наблюдавал от прозореца на дома си, а след това направил опит да прикрие деянието.

Официалното съобщение на прокуратурата:

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо И.Д., на 49 г., за това, че на 2 март 2018 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил другиго  Ж.Д., като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс,

И.Д. е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 март 2018 г. пострадалият Ж.Д. решил да извърши кражба в гр. Пловдив. Обвиняемият И.Д. живеел в кооперация в гр. Пловдив, зад която имало двор и в него шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, обвиняемият И.Д. минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Ж.Д., който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, обвиняемият И.Д. е бил нападнат от Ж.Д., като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на И.Д. му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  Първоначално обвиняемият И.Д. е бил задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.