Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ организира шествие в защита на председателя на ВКС Лозан Панов

„Правосъдие за всеки“ организира шествие в защита на председателя на ВКС Лозан Панов

Defakto.bg
Лозан Панов, председател на ВКС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е последен пристан на независимостта на българското правосъдие и подготвяното му отстраняване ще постави съдебната система под тотална зависимост поне за 10 години. Това заяви през БНР  адвокат Петромир Кънчев от инициативата „Правосъдие за всеки“ преди организирания от инициативата протест в защита на Панов.

Поводът за  шествието от НДК до Съдебната палата е разпоредената от ВСС на  инспектората проверка на председателя на ВКС Панов.  До нея пък се стигна след като той разпореди да се провери  администрирането на делото по повод освобождаването от ареста на  столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и обратното им  задържане по спешност от спецапелативния съд, преди още решението на първоинстанционния  съд да е подписано от целия съдебен състав.   Според Закона за съдебната власт, председателят на ВКС има безусловно право да назначи въпросната проверка.

Мнозинството във ВСС обаче поиска Инспекторатът да провери дали Панов по този начин е повлиял на независимостта на съда, а това  засили  съмненията, че целта е разправа с Лозан Панов чрез привидно легигимни средства.  „Същото това мнозинство отказа да се занимава с въпроса дали прокурорите нарушават съдийската независимост, когато дават препоръки на съда да не позволява извършване на проверките! Това, разбира се, е само повод, а целта е ясна и не е отскоро.  Съдът трябва да бъде овладян изцяло и чрез прокуратурата и мнозинството във ВСС да бъде подчинен на олигархията, която управлява цялата държава и има непреодолимо влияние във всички власти“, сочат в призива за шествие от сдружението.

„Проверката на инспектората срещу Панов за негови законни действия, които са в правомощията му, е  нарушение на независимостта на съда“, категоричен е адвокат Кънчев. „Адвокатите, които имат дела в специализирания съд, се надяват делото им рано или късно да стигне до Върховния касационен съд и там истината и фактите да излязат наяве. Те не вярват, че в специализирания или апелативния специализиран съд може това да се случи“, заяви той.   „Ако процесът с отстрелването на съдия Панов, като председател на ВКС, бъде завършен, и той бъде заменен от удобен на статуквото човек, забравяме да говорим за независим съд през следващите 10 години, предупреди Кънчев. Той заяви, че съдии не са канени на шествието, но като граждани са добре дошли. Изключи възможността протестът да бъде подкрепен и от прокурори,  заради единоначалието в прокуратурата и  страхът – да не пострадат семействата им.

Протестът  обхваща широк кръг от проблеми:  Това, което се случва през последните две седмици по Черноморието; готвеният нов проект за Пирин, след като съдът отмени скандалния план за управление на парка от 2017 г.; цирковите спектакли с шоу задържанията и бутафорните съдебни процеси в така наречените специализирани съдилища; оневиняването или невнасянето на обвинителни актове срещу висши политици, магистрати и видни бизнесмени; скандалните назначения в съдебната система; осъдителните присъди срещу България в ЕСПЧ.  Всичко това е само върхът на айсберга от наглост и безконтролност, от престъпно влияние и гигантска корупция, обобщава призивът.

Шествието ще тръгне от НДК в 18 ч. по бул. „Витоша“ към Съдебната палата.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.