Последни новини
Home / Законът / Само едно прието предложение за Наредбата за юридическа правоспособност

Само едно прието предложение за Наредбата за юридическа правоспособност

Defakto.bg

Само едно е приетото приетото предложение, направено по време на общественото обсъждане на нова Наредба за юридическата правоспособност.

То е на Висшия съдебен съвет и предвижда с правила изрично да се урежда организацията по провеждане на изпита за правоспособност.

Направените предложения са общо 12 – от ВСС, адвокатско дружество „Попов, Аранудов и партньори“, Съюза на одиторите от Сметната палата, както и от адвокат Ирина Матева.

Срокът за публичното обсъждане на проекта за наредба приключи през януари. Както е известно, най-същностните новини в нея са разделянето на задължителния стаж на общ и професионален, както и разделянето на изпита на решаване на тест и на казус, които се провеждат в различни дни. Като до решаването на казуса се допускат само онези, които са издържали теста. Самият изпит за придобиване на правоспособност ще се провежда поне два пъти годишно – през април и през октомври, при нужда и повече пъти.

Наредбата е много важна за възпитаниците на юридическите факултети, получаването на правоспособност е задължително условие за вход в повечето правни професии.

ВСС по принцип бе изразил положително становище, но с три забележки. Една от неприетите критики са за удължаване на срока, в който министърът на правосъдието обявява допуснатите до изпита кандидати от три на седем дни. Въпросният срок е заложен в закона, става ясно от публикувана справка за отразяване на предложенията. Другата забележка – за повече конкретика как се определя възнаграждението на членовете на изпитните комисии е отхвърлена заради различния статут на тези членове (според правоотношенията и институциите, в които работят).

Не е прето нито едно от предложенията на адвокатско дружество „Попов, Аранаудов и партньори“, най-вече с аргумента, че не отговарят на действащото законодателство. Сред идеите им бяха кандидат-стажантите да не са длъжни да представят документи, с които МП може да се снабди служебно. Както и да се изгради единна информационна система „Юридическа правоспособност“.

Съюзът на одиторите на Сметната палата е настоявал за регламент на законово ниво. А адвокат Илина Матева е настоявала да отпадне представянето на нотариално заверено копие от дипломата, след като държавата води регистър на завършилите студенти и докторанти. Изискването е залегнало в Закона за съдебната власт, отговарят вносителите от МП.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.