Последни новини
Home / Законът / Само едно прието предложение за Наредбата за юридическа правоспособност

Само едно прието предложение за Наредбата за юридическа правоспособност

Defakto.bg

Само едно е приетото приетото предложение, направено по време на общественото обсъждане на нова Наредба за юридическата правоспособност.

То е на Висшия съдебен съвет и предвижда с правила изрично да се урежда организацията по провеждане на изпита за правоспособност.

Направените предложения са общо 12 – от ВСС, адвокатско дружество „Попов, Аранудов и партньори“, Съюза на одиторите от Сметната палата, както и от адвокат Ирина Матева.

Срокът за публичното обсъждане на проекта за наредба приключи през януари. Както е известно, най-същностните новини в нея са разделянето на задължителния стаж на общ и професионален, както и разделянето на изпита на решаване на тест и на казус, които се провеждат в различни дни. Като до решаването на казуса се допускат само онези, които са издържали теста. Самият изпит за придобиване на правоспособност ще се провежда поне два пъти годишно – през април и през октомври, при нужда и повече пъти.

Наредбата е много важна за възпитаниците на юридическите факултети, получаването на правоспособност е задължително условие за вход в повечето правни професии.

ВСС по принцип бе изразил положително становище, но с три забележки. Една от неприетите критики са за удължаване на срока, в който министърът на правосъдието обявява допуснатите до изпита кандидати от три на седем дни. Въпросният срок е заложен в закона, става ясно от публикувана справка за отразяване на предложенията. Другата забележка – за повече конкретика как се определя възнаграждението на членовете на изпитните комисии е отхвърлена заради различния статут на тези членове (според правоотношенията и институциите, в които работят).

Не е прето нито едно от предложенията на адвокатско дружество „Попов, Аранаудов и партньори“, най-вече с аргумента, че не отговарят на действащото законодателство. Сред идеите им бяха кандидат-стажантите да не са длъжни да представят документи, с които МП може да се снабди служебно. Както и да се изгради единна информационна система „Юридическа правоспособност“.

Съюзът на одиторите на Сметната палата е настоявал за регламент на законово ниво. А адвокат Илина Матева е настоявала да отпадне представянето на нотариално заверено копие от дипломата, след като държавата води регистър на завършилите студенти и докторанти. Изискването е залегнало в Закона за съдебната власт, отговарят вносителите от МП.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.