Последни новини
Home / Законът / В Обединените арабски емирства: За приликите и разликите между нашата и тяхната прокуратури

В Обединените арабски емирства: За приликите и разликите между нашата и тяхната прокуратури

Defakto.bg

Ще развиваме и задълбочаваме сътрудничеството

Във втория ден на официалната си визита в Обединените арабски емирства Сотир Цацаров и Младен Маринов са се запознали със системата за управление на наказателни дела там, която обединява информацията на полицията, различните прокурорски органи и наказателните съдилища в страната. Обсъдени са били също общите и различните аспекти в структурата и дейността на прокуратурите на двете страни, съобщиха от пресслужбата на ПРБ.

Изразена е била и „обща готовност за развиване и задълбочаване на директните контакти и сътрудничеството по конкретни въпроси от взаимен интерес“. Постигнато е и съгласие за подготовка и подписване в най-кратки срокове на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни.

От вчера главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са на работно посещение в Обединените арабски емирства по покана на главния прокурор на ОАЕ, д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси.

Днес те са имали и среща с шейх Сан Бин Зайед Ал Нахаян, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи на ОАЕ.

От прокуратурата съобщават: „Като общи приоритети на двете страни бяха посочени противодействието на тероризма и екстремизма, както и противодействието на престъпления, извършвани от гражданите на едната държава на територията на другата. Постигнато бе съгласие за своевременен обмен на информация по конкретни разследвания на двете страни. Обсъдени бяха възможностите за обмен на опит на експертно ниво по различни направления на дейност.

Подчертано бе значението на провеждащата се в момента в Абу Даби международна конференция на всички световни религии с участието на папа Франциск. Общо е виждането, че различните религии не могат да бъдат оправдание за извършване на терористични дейности. Конференцията на религиозните водачи е пример за това как религиите и хората трябва да се обединят около постигането на мир, толерантност и спазване на общочовешките ценности.

Отправени бяха покани за ответни посещения в България на министъра на вътрешните работи и главния прокурор на ОАЕ“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.