Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът към ВСС с правомощия да следи за защитата на личните данни

Инспекторатът към ВСС с правомощия да следи за защитата на личните данни

Defakto.bg
Радослава Макшутова

Радослава Макшутова, „Експерт правни проекти“ към Фондация „Право и Интернет“. 

С последните изменения в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) България става една от малкото държави, възлагащи на повече от един орган да следи за изпълнението на задълженията по защитата на личните данни. Българският закон вменява тези функции, както на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), така и на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Когато се говори за институции, длъжни да се съобразяват със защитата на лични данни, съдилищата и съдебните администрации остават встрани от фокуса на вниманието. Те също попадат в обхвата на Общия регламент за защита на данните, познат като GDPR, с изключението, че надзорните органи не могат да упражняват правомощията си спрямо дейностите, извършвани при изпълнение на съдебни функции. Регламентът обаче позволява на държавите членки да дадат правомощия на вътрешен за съдебната система орган да упражнява надзор върху изключените от компетенциите на другите органи дейности.

ИВСС ще бъде компетентен да следи за спазването и на Директива (ЕС) 2016/680, която се прилага спрямо обработването на лични данни от компетентните органи за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания. Следователно, основните дейности на Прокуратурата и Следствените органи ще попадат в компетенциите на ИВСС. Разследващите полицаи в структурите на МВР и Митниците обаче ще бъдат под контрола на КЗЛД, която също ще прилага Директива (ЕС) 2016/680 спрямо основните им дейности. Освен това КЗЛД ще бъде компетентна по отношение на дейностите на съдилищата, прокуратурата и следствените органи, които не попадат в изключенията и не са свързани със съдебните функции или с целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания. Такива дейности биха били например обработването на данните на служители на съда във връзка със служебното правоотношение или обработването на данни на граждани във връзка с достъп до сградите на съда и прокуратурата.

ИВСС може да извършва предварителни консултации, да прави проверки и да налага административни наказания, има и всички други правомощия и задачи, възложени на надзорните органи от GDPR.  Преди Инспекторатът да може да упражнява новите си правомощия обаче, трябва да приеме процедурни правила за изпълнението им (включително за провеждане на производства и осъществяване на проверки) като изменения в Правилника за организацията на дейността на инспектората към Висшия съдебен съвет и за дейността на администрацията и на експертите.

Ако сте практикуващ юрист в публичната или частната сфера, магистрат или служител на съдебната администрация и искате да научите повече за защитата на личните данни във Вашата област, заповядайте на 07 март 2019 г. на Финалната конференция по проeкт INFORM (http://informproject.eu), финансиран от програма „Правосъдие“ на Европейската комисия. Конференцията е безплатна и ще събере водещи експерти от цяла Европа, които ще представят практически насочени теми, актуални 10 месеца след влизането в сила на GPDR и Директива (ЕС) 2016/680. Регистрирайте се за събитието и намерете повече информация за програмата на  http://informproject.eu/bg

Съдържанието на тази статия е отговорност единствено на автора и не отразява вижданията на Европейската Комисия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.