Последни новини
Home / Законът / Мариета Райкова е новият шеф на спецсъда

Мариета Райкова е новият шеф на спецсъда

Defakto.bg

С 11 „за“ Мариета Райкова бе избрана за председател на специализирания наказателен съд. Досега тя бе зам.-шеф на този съд. Конкурент за поста й бе Мария Карагьозова от Софийския районен съд, която не бе подкрепена от никого. А Лозан Панов гласува „против“ и двете кандидатури.

Мариета Райкова

Изборът се проведе на заседание на Съдийскатта колегия на ВСС и бе неочаквано протяжен. Изслушването на Мариета Райкова продължи над два часа и половина. Близо час кадровиците изслушваха и Карагьозова.

Спецсъдът е без титулярен ръководител от юни 2018 г. , след встъпването на Георги Ушев начело на АпСНС.

Мариета Райкова е номинация на Общото събрание на спецсъда, работи там от юли 2014 г., преди това е била съдия в СРС, както и командирована в СГС, а в началото на кариерата си в Темида е следовател.

При изслушването си днес заяви, че вече няма спор, че това е специализиран съд. Подчерта, че делата са тежки, многотомни, едно заседание се подготвя цял ден предварително.

Изтъкна, че в този съд общи събрания се провеждат от самото му създаване, като са два вида – неформални – 1 път месечно за планиране дежурствата за следващия месец, и формални – веднъж на два месеца, за организационни проблеми, обсъждане на съдебна практика, върнати дела.

Като проблеми отчете натоварването покрай новата компетентност, както и отеснялата сграда.

Лозан Панов я попита как ще се преодолее скептицизмът, че не най-добрите юристи кандидатстваха и станаха съдии в спецсъдилищата.

Мариета Райкова отговори, че магистратите не са кандидатствали най-вече заради съмнения, че ще им бъде оказван натиск. „Аз такъв натиск не съм видяла, ако е имало съмнения, те би трябвало вече да са преодоляни от нашите присъди и тези на горните две инстанции. Когато постъпих бях очарована от добрия синхрон между колегите ми, за 7 години са успели да създадат разумна предвидимост на постановяваните актове, срочност“, каза Райкова.

На въпрос на Панов дали, според нея, е редно председателят на по-горния съд да ходи в кабинета на съдия от по-долния и да му дава указания по дело (случаят с визитата на Георги Ушев в кабинета на Иво Хинов по делото за промяната на ареста на Иванчева и Петрова – б.р.), Мариета Райкова избягна директен отговор.

На други питания отговори изчерпателно. Например, категорично се обяви за сегашната система за измерване на натовареността (чиято промяна се инициира от кадровици). Каза и че в момента специализирания съд има нужда от поне още 10 магистрати, по щат сега са 19.

Заяви също, че не би напътствала колегите как да си решават делата, при върнати решения от горната инстанция обаче те се обсъждат от всички, но това е друго.

Каза и че за 2018 г. 3 присъди на схпецсъда са потвърдени от горните инстанции, 10 са изменени, а 3 отменени.

Мария Карагьозова – в момента съдия от СРС, е бивш председател на РС-Гоце Делчев, с научна степен „доктор по право“ след защита на дисертация за доживотния затвор и доживотния затвор без замяна.

Лозан Панов я попита за мотивацията й да се кандидатира като „изключение“ по ЗСВ – магистрат от по-ниско ниво да стане ръководител на по-високо. Карагьозова отговори, че изборът е в ръцете на ВСС, а участието й е на законно основание.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.