Последни новини
Home / Законът / Отложиха конкурси за окръжните съдилища, чакат решения на ВАС

Отложиха конкурси за окръжните съдилища, чакат решения на ВАС

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС отложи обявяването на свободните бройки в окръжните съдилища в страната, както и решения за обявяване на конкурси за заемането им. Кадровиците решиха да изчакат окончателното произнасяне на Върховния административен съд по висящи казуси за назначения на магистрати, останали под чертата, по „заварени“ конкурси, след като тази възможност бе окончателно отменена.

Всички дела във ВАС са насрочени за 28 февруари.

Конкурси за окръжните съдилища не е обявяван от 2016 г., а те са три вида – за преместване, повишаване и първоначално назначаване.

Красимир Шекерджиев  днес обяви, че в ОС има общо 37 тотално незаети длъжности. Едни други 8 бройки са свободни в момента, но за 6 от тях се водят дела във ВАС по приложението на чл. 193, ал. 6 от съдебния закон (дали може да има назначения по „заварени“ от законовата промяна конкурси). Отделно има още 10 длъжности, чието освобождаване предстои заради пенсионирания.

За това колегията първо трябваше да реши колко свободни бройки да обяви, а оттам вече да ги разпредели и по видовете конкурси. Като бройката влияе най-вече на тези за първоначално назначаване в системата. А принципното становище на Комисията по атестирането и конкурсите е, че повечето свободни бройки трябва да се заемат чрез конкурси за повишаване, за да имат районните съдии възможност за кариерно израстване.

В крайна сметка по предложение на Георги Чолаков колегията реши да отложи произнасянето си по всички въпроси до решаването на висящите казуси пред ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.