Последни новини
Home / Законът / Съдът спря четенето на обвиненията по „КТБ“, прокуратурата доволна (обновена)

Съдът спря четенето на обвиненията по „КТБ“, прокуратурата доволна (обновена)

Defakto.bg

По кой ред да продължи процесът „КТБ“ в спецсъда и дали следва да се довърши изчитането на диспозитива на обвинителния акт?

За това спориха прокуратура и адвокати днес на подновеното заседание по мегаделото, прочуло се с хилядите страници обвинителен акт (11 000, според прокуратурата. С 5000 страници диспозитив). Както е известно, то се води срещу 18 човека, след тях и Цветан Василев – задочно. А основните обвинения са за организирана престъпна група от банкери, одитори, счетоводител и т.н. за източване на банката.

Спорът бе за прилагането на новата норма на чл. 276 НПК, според която вече председателят на съдебния състав предоставя „възможност“ на прокурора да изложи обстоятелствата, включени в обвинението. Сиреч – четенето е по желание. Промяната бе предложена от шефа на правната комисия на НС Данаил Кирилов, след като делото „КТБ“ трайно заседна в изтичането на обвинителния диспозитив. А преди това, заради същото дело, от НПК бе отпаднало задължението за изчитане на целия обвинителен акт.

След напоителни дебати, съдия Виржиния Петрова отсъди: Четенето спира! Делото продължава по същество.

Преди това зам.-главният прокурор Иван Гешев, явил се лично в съдебната зала, обяви – трябва да се следва новия ред, разпоредбата е категорична и е безспорно, че се прилага от момента на влизането й в сила.

Лазар Карадалиев, един от адвокатите на Цветан Василев, възрази – при започнало съдебно следствие и доколкото не е предвидена възможност за обратно действие е напълно невъзможно да се приеме, че действа новата разпоредба. Обвини и че с новата редакция се нарушават всички принципи на справедлив процес – равенство, непосредственост, публичност.

Другият защитник на Василев, Константин Симеонов, напомни: след приключване на досъдебното производство прокуратурата се похвали по медиите как обвинителният акт бил хиляди страници. В конкретиня случай обемът е постигнат с копипейст, вероятно за да се затрудни работата на страните, предположи адвокатът. Напомни двете поредни законови промени заради обвиненията по „КТБ“ и заключи: прокурорите не искаха да четат собственото си творение и се прибягна до добре познатия метод – отново законови промени.

Адвокат Даниела Доковска бе категорична: „Всички знаем, че промяната в НПК е направена заради това дело. На всички е известно, че наказателно-процесуалните норми поначало нямат обратно действие. След като прокуратурата постигна поредната промяна в закона – да не се чете диспозитивът на обвинителния акт, тя ще трябва занапред да се погрижи да не се чете и присъдата“.

Иван Гешев се впусна в обяснение „заради лицата, коитто не са с юридическо образование“. Обяви, че правото на обвиняемите се гарантира с връчването на обвинителния акт от съда. А прочитането на обвинителния акт е израз на принципа на публичност, но по принцип. Четенето обаче се налагало основно след Освобождението, когато голяма част от хората са били неграмотни.

Зам.-главният прокурор се опита да отхвърли и факта, че промяната в НПК е направена заради прокуратурата, понеже нито един обвинител не бил участвал в работна група и по закона, но пък адвокати участвали. Цитира и практика на ВКС, че неизчитането на обвинителния акт не е съществено процесуално нарушение.

„Две трети от изложението на прокуратурата няма нищо общо с обсъжданата днес проблематика“, обобщи адвокат Ина Лулчева.

Предстои произнасяне на спецсъда.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Един коментар

  1. Най-после беше прекратено тягостното четене на обвинителния акт по делото за най-голямата кражба в съвременната история на България. Очавакм максимални осъдителни присъди за Цветан Василев и пионките му, които докараха КТБ до фалит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.