Последни новини
Home / Законът / Съдът спря четенето на обвиненията по „КТБ“, прокуратурата доволна (обновена)

Съдът спря четенето на обвиненията по „КТБ“, прокуратурата доволна (обновена)

Defakto.bg

По кой ред да продължи процесът „КТБ“ в спецсъда и дали следва да се довърши изчитането на диспозитива на обвинителния акт?

За това спориха прокуратура и адвокати днес на подновеното заседание по мегаделото, прочуло се с хилядите страници обвинителен акт (11 000, според прокуратурата. С 5000 страници диспозитив). Както е известно, то се води срещу 18 човека, след тях и Цветан Василев – задочно. А основните обвинения са за организирана престъпна група от банкери, одитори, счетоводител и т.н. за източване на банката.

Спорът бе за прилагането на новата норма на чл. 276 НПК, според която вече председателят на съдебния състав предоставя „възможност“ на прокурора да изложи обстоятелствата, включени в обвинението. Сиреч – четенето е по желание. Промяната бе предложена от шефа на правната комисия на НС Данаил Кирилов, след като делото „КТБ“ трайно заседна в изтичането на обвинителния диспозитив. А преди това, заради същото дело, от НПК бе отпаднало задължението за изчитане на целия обвинителен акт.

След напоителни дебати, съдия Виржиния Петрова отсъди: Четенето спира! Делото продължава по същество.

Преди това зам.-главният прокурор Иван Гешев, явил се лично в съдебната зала, обяви – трябва да се следва новия ред, разпоредбата е категорична и е безспорно, че се прилага от момента на влизането й в сила.

Лазар Карадалиев, един от адвокатите на Цветан Василев, възрази – при започнало съдебно следствие и доколкото не е предвидена възможност за обратно действие е напълно невъзможно да се приеме, че действа новата разпоредба. Обвини и че с новата редакция се нарушават всички принципи на справедлив процес – равенство, непосредственост, публичност.

Другият защитник на Василев, Константин Симеонов, напомни: след приключване на досъдебното производство прокуратурата се похвали по медиите как обвинителният акт бил хиляди страници. В конкретиня случай обемът е постигнат с копипейст, вероятно за да се затрудни работата на страните, предположи адвокатът. Напомни двете поредни законови промени заради обвиненията по „КТБ“ и заключи: прокурорите не искаха да четат собственото си творение и се прибягна до добре познатия метод – отново законови промени.

Адвокат Даниела Доковска бе категорична: „Всички знаем, че промяната в НПК е направена заради това дело. На всички е известно, че наказателно-процесуалните норми поначало нямат обратно действие. След като прокуратурата постигна поредната промяна в закона – да не се чете диспозитивът на обвинителния акт, тя ще трябва занапред да се погрижи да не се чете и присъдата“.

Иван Гешев се впусна в обяснение „заради лицата, коитто не са с юридическо образование“. Обяви, че правото на обвиняемите се гарантира с връчването на обвинителния акт от съда. А прочитането на обвинителния акт е израз на принципа на публичност, но по принцип. Четенето обаче се налагало основно след Освобождението, когато голяма част от хората са били неграмотни.

Зам.-главният прокурор се опита да отхвърли и факта, че промяната в НПК е направена заради прокуратурата, понеже нито един обвинител не бил участвал в работна група и по закона, но пък адвокати участвали. Цитира и практика на ВКС, че неизчитането на обвинителния акт не е съществено процесуално нарушение.

„Две трети от изложението на прокуратурата няма нищо общо с обсъжданата днес проблематика“, обобщи адвокат Ина Лулчева.

Предстои произнасяне на спецсъда.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Един коментар

  1. Най-после беше прекратено тягостното четене на обвинителния акт по делото за най-голямата кражба в съвременната история на България. Очавакм максимални осъдителни присъди за Цветан Василев и пионките му, които докараха КТБ до фалит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.