Последни новини
Home / Законът / Нов генерален адвокат встъпи в длъжност в Съда на ЕС

Нов генерален адвокат встъпи в длъжност в Съда на ЕС

Defakto.bg
От 6 февруари 2019 г. Приит Прикамае е генерален адвокта в Съда на ЕС

На тържествено заседание в Съда на ЕС днес в длъжност встъпи нов  генерален адвокат.  Това е бившият председател на естонския  Върховен съд  Приит Пикаме ( Priit Pikamäe). Той зае освободеното   място  от шведския професор по европейско право  Нилс Ул (Nils Wahl )
На 1 февруари т.г.  правителствата на държавите — членки на Европейския съюз, назначиха  Приит Пикаме за генерален адвокат в Съда за периода от 5 февруари 2019 г. до 6 октомври 2024 г.

Както е известно съдиите в Съда на ЕС от 2019 г. са 56 (по двама от всяка страна на ЕС ) плюс 11 генерални адвокати. И съдиите и генералните адвокати се назначават по общо съгласие на държавите членки след консултация с комитет, който оценява годността на кандидатите.

Правната фигура на генералния адвокат няма  аналог в класическите международни съдилища.  Задачата им е да  представят публично, при пълна безпристрастност и независимост мотивирани заключения по делата, а практиката сочи, че в преобадаващите случаи, съдебните състави  възприемат  позициите на високо квалифицираните генерални адвокати. Генерален адвокат в Съда на ЕС е и  бившият председател на КС, конституционалистът  проф. Евгени Танчев.
Приит Пекаме е роден през 1973 г.,  завършил е право  в университети в Тарту и Поатие). През 2006 г. става доктор по право, бил е  директор  в  Консулския отдел на Министерството на външните работи, Естония (1995-1996), както и директор на отдела по наказателно право на Министерство на правосъдието (1996-2001)

Юристът е бил съдия в Талинския градски съд (2001-2002),  съдия в Апелативния съд на Талин (2002—2006); съдия във Върховния съд (2006-2009); председател на наказателния състав на Върховния съд (2010-2013), както и съдия  ad hoc в Европейския съд по правата на човека (2010-2016).

През  2013-2019 е  председател на Върховния съд, а по-късно е  председател на Мрежата на председателите на върховните съдилища в Европейския съюз (2017-2019). Той е гостуващ професор и член на академичния съвет на Юридическия факултет на университета в Тарту,  член учредител на Естонската асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз, а също и член на Съвета на Фонда за Конституционно право към Естонската академия на науките. Автор е на  многобройни публикации.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.