Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова наново сигнализира министър Петя Аврамова за нови проблеми с е-винетки

Мая Манолова наново сигнализира министър Петя Аврамова за нови проблеми с е-винетки

Defakto.bg

 Как да се  съглася, че системата ви работи ефективно, като гражданите плащат двойно за едно и също превозно средство, пита  омбудсманът  министър Аврамова

Мая Манолова
Петя Аврамова

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила нова препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заради десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник, свързани с продажбата на е-винетки.

В предходната си препоръка (от 9 януари т.г.),   Манолова  настоя гражданите да не бъдат глобявани до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи без сривове и други проблеми.  Отговорът на МРРБ,  получен в институцията гласеше, че „системата работи ефективно“, информира пресслужбата на Омбудсмана.

В новата си препоръка Манолова обръща внимание, че оплакванията на хората продължават, като се откроява два основни проблема – при грешно въведени данни на превозно средство при закупуване на е-винетки няма възможност за коригиране, а платените вече суми не се възстановяват и затова е необходимо заявката да се повтори. Така на практика се изисква двойно заплащане за едно и също превозно средство, дори и в случаите, когато е видно, че няма такъв съществуващ регистрационен номер на автомобил.

„Да се усвояват по този начин средства е неправилно, незаконосъобразно и неморално“, подчертава омбудсманът.

Хора в неравностойно положение сигнализират за друг проблем – АПИ не спазва нормативно установения срок за потвърждение на генерираните годишни електронни винетки. Освен това, на сайта на агенцията липсва такава информация.

„С оглед на изложеното не мога да се съглася с Вас, че системата работи ефективно. Очевидно има проблеми, които трябва да бъдат разрешени“, категорична е Мая Манолова.

Тя препоръчва на министър Аврамова да предприеме действия за коригиране на грешно въведените данни на превозни средства, ако ли не, да се възстановят платените от шофьорите суми, както и да се обърне внимание за подобряване на административното обслужване на лица с намалена работоспособност.

Препоръката на омбудсмана тук: https://goo.gl/18ZchE

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.