Последни новини
Home / Законът / Кога държавата ще потърси сметка на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за осъжданията в Страсбург?

Кога държавата ще потърси сметка на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за осъжданията в Страсбург?

Defakto.bg

Когато го направи за Корнелия Нинова и Румен Овчаров, отговарят управляващите

Кога държавата ще потърси сметка на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за солените обезщетения, платени от България по решения на Евросъда в Страсбург?

Въпросът, зададен от Корнелия Нинова, отприщи буря от емоции в пленарната зала. А поводът бе годишен доклад на Министерството на правосъдието за решенията на Страсбург по български дела през 2017 г. Той сочи, че държавата най-често е осъждана за липса на ефективни вътрешноправни средства за защита по чл. 13 от евроконвенцията за човешките права.

А в началото на днешния пленарен ден мнозинството безмълвно отхвърли проект за промени в ЗОДОВ, който предлагаше занапред у нас граждани и фирми да могат да търсят отговорност за всички нарушения на конвенцията.

Последното осъждане на България бе по дело, заведено от Емилия Масларова и по него Евросъдът откри нарушения на презумпцията за невиновност и липсата на ефективни средства за защита от това у нас. Поименно бяха посочени прокурорът от ВКП Стелиана Кожухарова и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. но за това дело днес не стана дума.

Затова пък стана дума за други.

„И няма нищо лично, но господин премиер, питам ви, кога ще заведете дело срещу Бойко Борисов заради това, че заради него бяхме осъдени по едно дело за 55 000 евро. Искаме да знаем кога ще има дело „Бойко Борисов срещу Бойко Борисов“. Или господин Борисов, кога ще изпълните закона и ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хиляди евро“, обяви Нинова, цитирана от БНР.

Заяви също, че за умишлено причинена вреда, действия или бездействия от властимащи те трябва да плащат от джоба си.  Известни юристи не веднъж поставяха въпроса за обезщетенията, които плащат данъкоплатците вместо вместо виновните длъжностни лица.

Данаил Кирилов

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов се разгневи: „Когато вие осъдите себе си за „Техноимпекс“, тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато вие осъдите Румен Овчаров за „Белене“ и за „процедурата“, която тогава произведе, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов.“

Последва взаимно историческо припомняне на вини.

А Корнелия Нинова бе категорична – ако БСП дойде на власт, ще бъдат заведени регресни искове срещу всички, отговорни за осъжданията на България в Страсбург, независимо „към кого са и за кой период от управлението на България се отнасят“.

По-късно от Министерството на правосъдието оповестиха данните за българските дела в Страсбург за 2018 г. Те вече бяха описани в Де факто от адвоката правозащитник Светла Маргаритова.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.