Последни новини
Home / Законът / Седем прокурори искат назначения по “стари” конкурси, пращат ги в КАК

Седем прокурори искат назначения по “стари” конкурси, пращат ги в КАК

Defakto.bg

Да продължи процедурата за назначаването им по “стари” конкурси, са настояли седем прокурори в искане до колегията на ВСС. Това стана ясно на заседанието й днес. Конкретно точката гласеше: “Искане от прокурори и следователи за произнасяне от Прокурорската колегия по молби за назначаването им по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ вр. с § 6 от Наредба №. 1 /отменен/.
Внася: Главен прокурор”

Заседанието приключи за има-няма половин час, Сотир Цацаров не присъства – беше на посещение в Обединените арабски емирства.

Конкретно в казуса с искането за продължаване на процедурата, отправено от седемте прокурори, става дума за законовата възможност по чл. 193, ал.6 ЗСВ за назначения на кандидатите с много добри резултати, останали “под чертата” в конкурс, ако в рамките на 9 месеца от провеждането му е освободена длъжност в същия орган на съдебната власт. В наредба на ВСС бе уточнено, че новото правило, в сила от август 2016 г., важи и за заварени конкурси. Върховният административен съд обаче отмени тази норма като дописваща закона.

Днес прокурорската колегия реши да изпрати искането на седмината обвинители на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) за становище. Техните назначения са били спрени в изчакване на ВАС, но сега основанието за спиране е отпаднало, обясни Даниела Машева. След получаването на мнението на КАК колегията ще се произнесе по същество.

За 27 февруари бе насрочено събеседването с единствения останал кандидат за районен прокурор на Раднево Даниела Славкова. Конкурсът за ръководния пост е обявен още през пролетта на м.г. До неотдавна е имало и втори кандидат – Веско Грозев, но в началото на този месец е депозирал отказ от участие.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.