Последни новини
Home / Законът / Седем прокурори искат назначения по „стари“ конкурси, пращат ги в КАК

Седем прокурори искат назначения по „стари“ конкурси, пращат ги в КАК

Defakto.bg

Да продължи процедурата за назначаването им по „стари“ конкурси, са настояли седем прокурори в искане до колегията на ВСС. Това стана ясно на заседанието й днес. Конкретно точката гласеше: „Искане от прокурори и следователи за произнасяне от Прокурорската колегия по молби за назначаването им по реда на чл. 193, ал. 6 ЗСВ вр. с § 6 от Наредба №. 1 /отменен/.
Внася: Главен прокурор“

Заседанието приключи за има-няма половин час, Сотир Цацаров не присъства – беше на посещение в Обединените арабски емирства.

Конкретно в казуса с искането за продължаване на процедурата, отправено от седемте прокурори, става дума за законовата възможност по чл. 193, ал.6 ЗСВ за назначения на кандидатите с много добри резултати, останали „под чертата“ в конкурс, ако в рамките на 9 месеца от провеждането му е освободена длъжност в същия орган на съдебната власт. В наредба на ВСС бе уточнено, че новото правило, в сила от август 2016 г., важи и за заварени конкурси. Върховният административен съд обаче отмени тази норма като дописваща закона.

Днес прокурорската колегия реши да изпрати искането на седмината обвинители на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) за становище. Техните назначения са били спрени в изчакване на ВАС, но сега основанието за спиране е отпаднало, обясни Даниела Машева. След получаването на мнението на КАК колегията ще се произнесе по същество.

За 27 февруари бе насрочено събеседването с единствения останал кандидат за районен прокурор на Раднево Даниела Славкова. Конкурсът за ръководния пост е обявен още през пролетта на м.г. До неотдавна е имало и втори кандидат – Веско Грозев, но в началото на този месец е депозирал отказ от участие.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.