Последни новини
Home / Законът / БИПИ към парламента: Не огъвайте процедурите, мандатността е стандарт на демокрацията

БИПИ към парламента: Не огъвайте процедурите, мандатността е стандарт на демокрацията

Defakto.bg

Народното събрание губи доверие, защото  изборите, които прави оставят впечатление за чисто партийни и конюнктурни интереси.  Това се казва в писмо на Български институт за правни инициативи до Народното събрание,  лидерите на парламентарно предствените политически партии и шефа на правната  комисия. В него експертите на института изразяват

остро недоволство от системното нарушаване на сроковете при избора изцяло или частично на колективни и еднолични независими контролни, надзорни и регулаторни органи.

Писмото е подписано от директора на БИПИ Биляна Гяурова – Вегертседер, а  конкретен  повод  е обявеното намерение на управляващите от ГЕРБ да запазят състава на ЦИК при предстоящите избори, независимо, че нейният мандат дотогава ще е изтекъл.   С мотива, че Изборният кодекс трябва да се спази  БСП настоява съставът на ЦИК да бъде сменен до 21 февруари.

„Спазването на мандатността при упражняването на публична власт е фундаментален стандарт за демократичност„, напомня в писмото си до депутатите БИПИ.

„Настоящият състав на Народното събрание  се проваля в опита си да даде гаранции на обществото, че изборите, които прави, са основани единствено на професионалните и морални качества на кандидатите, а не почиват на тясно партийни и конюнктурни интереси.  Това създава устойчиво впечатление, че изборите се провеждат тогава, когато се намери „правилния“ човек и процедурите се огъват спрямо конкретни лица“, казват още експертите.   Изброени са и  примери –  изборите на  Висшия съдебен съвет, на нов състав на КРДОПБГДСРСБНА, на Бюрото за контрол над СРС и др.

Сериозен аргумент в  позицията на института е   Решение 13/2010 г. на Конституционни съд на Република България от 2010 г., според което: „Мандатността е механизъм установен от Конституцията или от закон, за демократично конституиране, устройство и функциониране на държавните органи чрез предоставянето им на определени правомощия за определен период от време. Това е способ за отразяване на политическата воля на народа (суверена) при конституирането им и осъществяването на тази воля. Затова мандатността се определя като защитен механизъм на демокрацията.

През 2019 г. предстои Народното събрание да попълни изцяло или частично състава на Комисията за защита на личните данни, Комисията за финансов надзор, Съвета за електронни медии, Комисия за регулиране на съобщения и др.   Функционирането на тези институции засяга спазването и прилагането на основни човешки права и има ключово значение за цели публични и частни сектори, посочват специалистите.И  БИПИ призова народните представители да спазват сроковете и публично и почтено да съблюдават процедурите.

Публикуваме цялото писмо, което може да откриете и тук: http://www.bili-bg.org/12/823/news_item.html

 

 

ДО
Г-жа ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
КОПИЕ ДО:
Г-н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ НА ПП ГЕРБ
Г-жа КОРНЕЛИЯ НИНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“
Г-н ВОЛЕН СИДЕРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“
Г-н МУСТАФА КАРАДАЙЪ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“
Г-жа ГЕРГАНА СТЕФАНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПГ „ ВОЛЯ – БЪЛГАРСКИТЕ РОДОЛЮБЦИ“
Г-н ДАНАИЛ КИРИЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ
КОПИЕ ДО
МЕДИИ

Относно: избор на органи от Народното събрание

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Конкретен повод да отправим това открито писмо до Вас са публично изразените мнения на народни представители във връзка с изтичащия на 20 март 2019 г. мандат на настоящия състав на Централната избирателна комисия и заявените намерения да не се проведе процедура за избор, съгл. чл. 46, чл. 47 от Изборния кодекс във връзка с чл. 93 от ПОДНС.
Като организация, която от осем години наблюдава систематично публичните процедури по избор от законодателната власт и в съдебната власт, с неудовлетворение отбелязваме, че Народното събрание продължава да нарушава законови разпоредби, когато осъществява правата и задълженията при избора изцяло или частично на колективни и еднолични независими контролни, надзорни и регулаторни органи.
Спазването на мандатността при упражняването на публична власт е фундаментален стандарт за демократичност. Това е изрично посочено в Решение 13/2010 г. на Конституционни съд на Република България от 2010 г.: „Мандатността е механизъм установен от Конституцията или от закон, за демократично конституиране, устройство и функциониране на държавните органи чрез предоставянето им на определени правомощия за определен период от време. Това е способ за отразяване на политическата воля на народа (суверена) при конституирането им и осъществяването на тази воля. Затова мандатността се определя като защитен механизъм на демокрацията.
От обществена гледна точка е неприемливо законодателният орган системно да нарушава сроковете, в които следва да изпълни задълженията и правомощията си
да конституира органи, особено когато няма нито правна, нито политическа логика или обстоятелства, които да налагат подобни изключения.
Народното събрание изпитва системни дефицити в провеждането на публични и прозрачни процедури за избор. Скандалите, свързани с избора на органи, в предходни състави на парламента имаха силен обществен отзвук.  Настоящият състав на Народното събрание също се проваля в опита си да даде гаранции на обществото, че изборите, които прави, са основани единствено на професионалните и морални качества на кандидатите, а не почиват на тясно партийни и конюнктурни интереси.  Ярки примери в това отношение са изборът на членове на Висшия съдебен съвет, на нов състав на КРДОПБГДСРСБНА, на Бюрото за контрол над СРС и др. Фактът, че Народното събрание не провежда процедурите за избор в срок създава устойчивото впечатление, че изборите се провеждат тогава, когато се намери „правилния“ човек и процедурите се огъват спрямо конкретни лица.
През 2019 г. предстои Народното събрание да попълни изцяло или частично състава на Комисията за защита на личните данни, Комисията за финансов надзор, Съвета за електронни медии, Комисия за регулиране на съобщения и др. Функционирането на тези институции засяга спазването и прилагането на основни човешки права и има ключово значение за цели публични и частни сектори.
Във връзка с това, искаме да призовем народните представители:

 да спазват законоустановените времеви рамки, в които да провеждат публични, прозрачни, отговорни и почтени процедури;
 да се усъвършенстват механизмите за селекция на кандидатите като изискват от тях предоставянето на концепция за управление спрямо позицията, за която са предложени;
 ресорните комисии по избора да провеждат обществени и експертни дискусии за състоянието на органите, заедно с кандидатите;

 да се поддържа и актуализира публичен електронен календар с мандатите на органите, които се избират и тези, които отчитат дейността си пред Народното събрание.

Непридържането към законовите правила, от страна на Народното събрание, дава изключително лош сигнал към широката общественост. Тази негативна тенденция се усеща особено силно в период, когато българското общество се стреми да постигне консолидирано демократично съществуване и работещи институции. Народното събрание се отклонява и от усилията на международната общност, залегнали в Целите за устойчиво развитие на ООН и по-специално в цел 16, част от която е насочена към „създаването на ефективни, отговорни и прозрачни институции на всички нива“. Надяваме се, че народните представители ще спазват общовалидните правила и ще намерят правилния подход, чрез който да повишат критично ниското доверие във върховната представителна институция в страната.

07 февруари 2019 г. С уважение,
БИЛЯНА ГЯУРОВА-ВЕГЕРТСЕДЕР
ДИРЕКТОР
БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.