Последни новини
Home / Законът / Изборът на членове на Съвета за партньорство тръгва отначало

Изборът на членове на Съвета за партньорство тръгва отначало

Defakto.bg

Изборът на членове на новия Съвет за партньорство към ВСС, замислен като средище на професионалния диалог между магистратите и кадровиците, тръгва отначало. Това стана ясно на заседанието на пленума на ВСС. А причината е, че тепърва ще се поправя новата Наредба за организацията и дейността на въпросния съвет, преди той да е заработил.

Дотук се стига, след като членовете на новия Съвет на практика бяха избрани – трима от ВСС, по един от петте представителни съсловни магистратски организации, шестима съдии като представители на „несдружените“ и един следовател. Нечленуващите в съсловни организации прокурори не бяха излъчили никого, имат право на четирима представители. Веднага след обявяването на тези резултати, кадровици се усъмниха в съдийските подкрепи за несдружените и поискаха проверка дали не са дублирани гласове – т.е. дали магистрати не са издигали по няколко свои представители, което не им бе забранено нито по закон, нито по наредба.

Днес бяха докладвани резултатите от проверката, установила, че само един от издигнатите от „нечленуващи“ съдии представител е получил нужните над 100 гласа подкрепа, без дублиране на гласове. Име не бе посочено – на изискванията на наредбата обаче отговаряха трима съдии от СГС, един от СРС, един от Апелативен съд-Варна и един от Окръжен съд-Пазарджик.

На този фон пленумът на ВСС с 14 на 3 гласа реши, че се налага да промени собствената си наредба и в нея изрично да запише забрана един магистрат да подкепя повече от един представител в съвета. С което, очевидно, се цели да се намали броят на членовете от софийските съдилища.

Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Лозан Панов гласуваха „против“. А Дишева обясни: „Това е дописване на наредбата, преди да сме започнали да я прилагаме и да сме конституирали самия Съвет. Натрапва се усещането, че се прави заради конкретните резултати“.

Пламена Цветанова пък попита дали това означава, че изборната процедура на „партньорите“ започва отначало. Категорично да, бе отговорът. Тогава Цветанова се заинтересува дали рестартът важи и за единствения представител на несдружените следователи, както и за установения „несъмнен“ представител, понеже нямало да е честно спрямо тях..

„След волята на мнозинството изрично да се впише забрана за избор на повече от един представител, съгласно Закона за нормативните актове след изработването й следва 1-месечен срок за обществено обсъждане на промяната, а после нова процедура. Тя трябва да важи за абсолютно всички“, отговори й Цветинка Пашкунова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.