Последни новини
Home / Законът / На финалната права, ще оглеждат една по една банкнотите от твърдяния подкуп по делото „Младост“

На финалната права, ще оглеждат една по една банкнотите от твърдяния подкуп по делото „Младост“

Defakto.bg

На снимката: 17 април 2018 г., голямото броене насред центъра на София

Парите от твърдяния подкуп по гръмкото дело „Младост“ излязоха на сцената. Днес кашони с банкноти от по 100 и 500 евро бяха представени в спецсъда като доказателство на обвинението.

Вкупом би трябвало да са на стойност 70 000 евро – първият транш от рушвета, предаден от Александър Ваклин на Петко Дюлгеров, а от него на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, с изваждане на комисионната на Дюлгеров – според прокуратурата. Въпросните банкноти са спецразузнавателно средство (СРС), след като предварително са били белязани от разследващите. Именно те родиха репликите на зам.-главния прокурор Иван Гешев как двете дами били „светнали като коледни елхи“. Твърдение, развенчано впоследствие от обективните данни кой, как и къде точно е „светел“.

Но – тепърва в съдебна зала страните по процеса ще сравняват отговаря ли съдържанието на кашоните на протокола за изземване, съставян на паметния 17 април 2018 г., когато Десислава Иванчева и Биляна Петрова часове наред бяха държани с белезници насред центъра на София пред камери и фотоапарати. Както се разбра впоследствие – основно за „детайлно“ описване на банкнотите, та да е всичко по закон (справка – пресконференцията на Иван Гешев и Пламен Георгиев на следващия ден).

Сравнението ще е по серийните номера на банкнотите и очевидно ще отнеме време. Е, мащабността на акцията изисква жертви. Преброяването започва на 18 февруари.

По всичко изглежда, че това ще е и финалната фаза на съдебния процес на първа инстанция. Но – каквото и да покаже сравнението, само по себе си то не доказва нищо. Основният правен спор по този казус е друг – искали ли са кметиците на „Младост“ подкуп от строителния предприемач Ваклин рушвет, за да пуснат строежите му в бунтовния срещу застрояването квартал? Или е налице постановка?

Тези отговори се очакват от съда.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.