Последни новини
Home / Законът / Разпределиха парите за награди в Темида между съдии и прокурори, според щата

Разпределиха парите за награди в Темида между съдии и прокурори, според щата

Defakto.bg

От отделените за тази година 100 000 лева за награждаване на магистрати, за съдиите отиват 51 784 лева, а за прокурорите и следователите – 48 216 лева. Това гласува пленумът на ВСС днес.

Става дума за парични награди, раздавани индивидуално, за изключителни постижения и професионализъм, които вероятно ще се раздават най-вече при пенсиониране. Тези пари са отделни от обезщетенията, които се получават при напускане на системата, както и от коледните и други бонуси (законът изрично предвиди материално стимулиране за работещите в спецправосъдието).

Първоначално се предвиждаше парите да се поделят поравно, по 50 000 лева, между съдийската и прокурорската колегии на ВСС. Но след възражения, че броят им не е равен, намерението е коригирано.

Днес от името на бюджетната комисия Боян Магдалинчев докладва, че са обсъждани два варианта за разпределение на парите, според щатната и реално заетата численост.

По щат съдиите у нас за 2453, прокурорите и следователите – 2284 и съотношението е 52 към 48. При втория вариант, според заети щатове, съдиите са 2226, прокурорите и следователите 1957, съотношението е 53 към 47. По този вариант сумата би трябвало да бъде 53 215 лв. за съдийската колегия и  46 785 лв за прокурорската.

Бюджетната комисия обаче е подкрепила първия вариант, тъй като определеният щат е по-стабилна величина, а числото на заетите бройки се мени.

Пленумът гласува първия вариант. Като кой конкретно съдия, прокурор, следовател да бъде награден и с колко, ще решава съответната колегия индивидуално.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.