Последни новини
Home / Законът / Близо 200 адвокати питат Цачева и ВСС: 34 милиона за Електронно правосъдие! Къде е то?

Близо 200 адвокати питат Цачева и ВСС: 34 милиона за Електронно правосъдие! Къде е то?

Defakto.bg

Електронният достъп до делата е в безобразно състояние, поправете правилата, настояват  защитниците

Адвокати от цялата страна, обединени чрез Фб общност  на българските адвокати (ФОБА) са отправили настоятелни искания  до министъра на  Министерството на правосъдието Цецка Цачева и Висшия съдебен съвет  за въвеждане на  единни правила за електронен достъп до делата,  които да са валидни за всички  съдилища и  адвокати.   Първият сигнал е от  31 януари,  до момента те вече са два, а  следващата семица от ФОБА  обещават на институциите пълен анализ на проблема.  Настойчивите си призиви адвокатите обясняват с невероятни трудности, които трябва да прескачат,  за да получат по електронен път информация  за делата си, а това пречи на работата им.

До момента адвокатската инициатива са подкрепили 175 адвокати от страната, очаква се броят им да нараства. Адвокатите, които са подкрепили исканията за единни правила за всички колеги и са от цялата страна – София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Перник, Шумен, Русе, Силистра, Смолян, Велико Търново, Паразджик, Хасково, Добрич, Търговище, Сливен, Разград и др.

„Подобряването на правилата за юридическата услуга ще осигури повече време за подготовка на адвокатите за заседанията,  а това ще е благоприятно не само за съда, но и за цялато общество“,  казват защитниците.  Убедени са, че  решаването на въпроса по еднакъв начин за всички съдилища и за всички адвокати ще спомогне за своевременното приключване на делата.

Категорични са: В момента  създаденият  портал https://ecase.justice.bg/ за електронно правосъдие на практика не работи. Причини – много.  Сред тях е малкият брой на съдилищата присъединени към портала.  Правилата за достъп не се прилагат, заявленията не се обработват, а в нарушение на Закона за адвокатурата се иска представяне на пълномощно.

И още: Досиетата по делата са непълни.  Всеки адвокат трябва сам да издирва контакти при проблем – няма оповестен изпълнител с контакти за поддръжка. Отделно,   ВСС не е подал пълен списък на адвокатите на изпълнителя – вероятно такъв не е поискан и няма правила за обновяване от Висшия адвокатски съвет. И т.н и т.н 

Всеки съд със свои правила:

Поради липса на единна система от правила за електронен достъп до юридически услуги,  всеки съд е самостоятелна губерния и  сам определя нормите за това.  Научаваме, че:

–       В  Пловдив съдилищата работят по правила, които допускат до електронен достъп само адвокати от Пловдивската адвокатска колегия, които имат пощенска кутия на домейн регистриран от колегията и за това плащат всеки месец.  Адвокати от други колегии нямат право на електронна информация.

–       В Стара загора е същото положение.

–       Едни съдилища изискват молба със  свободен текст за достъпа до  конкретно дело, други изискват молба да се подава по електронна поща на мейл на съда и чак когато има разрешение да се подава молба по  делото. Трети  изобщо отказват да изпращат електронно дори протоколи по дела, има съдилища, в които деловодители пращат съдебни книжа от личните си пощи в abv.bg

–       В някои съдилища искат първо одобрение на заявлението от ВСС и прочие.

34 милиона за Електронно правосъдие, къде е то?

До момента са заплатени над 34 милиона по проект Електронно правосъдие, но такова на практика не съществува.

Въпросният онлайн портал, който ползват някои съдилища, е разработен по проект „Електронно правосъдие – проучване и изграждане на единна комуникационна и информационна инфраструктура и единен електронен портал на съдебната власт“ и е финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от ЕС.

Само договорът по проекта за единна електронна система е за 6 млн. лева, а срокът за изпълнението му е изтекъл на 31 декември 2018 г. и въпреки това няма нито напредък, нито оповестен график за включване на съдилищата от цялата страна, е печалният коментар на защитиниците.

Искането на адвокатите във ВСС е разпределено на комисията за ”Професионална квалификация и информационни технологии”.  Нейн  председател e Калина Чапкънова, а членове – Боряна Димитрова, Гергана Метафова, Светла Бошнакова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров. Адвокатите от ФОБА се надяват, че комисията  ще се вгледа сериозно в проблема.

Досега по темата „електронно правосъдие“  са обсъждани две пътувания на конференции във Виена и Брюксел, сочат недоволно адвокатите.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.