Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: Огнян Донев невинен за укрити данъци

На първа инстанция: Огнян Донев невинен за укрити данъци

Defakto.bg

Изпълнителният директор на „Софарма“ и издател на „Клуб Z“ Огнян Донев е невинен по обвинението за укриване на данъци за близо 63 млн. лв. Това реши Софийският градски съд. Напълно оправдан е и шефът на „Телсо“ АД Борис Борисов, за когото прокуратурата твърдеше, че е укрил данъци за 7,5 млн.лв.

Магистратите отхвърлиха и исковете на Министерството на финансите за 62 779 725 лв. от Донев и 7 483 105 лв. от Борисов.

Финалът е на първа инстанция.

Разследването е от 2012 г., делото бе внесено в СГС на 30 юли 2015 г. и тръгна по същество на 29 януари 2016 г. – след едно връщане заради неясни обвинения. Това бе ползвано като аргумент от прокуратурата да поиска отвод на съдия Даниела Борисова, постановила връщането. Искането бе отхвърлено.

Макар че е по съкратената процедура, след отказ на Донев и Борисов от разпита на ред свидетели, на първа инстанция процесът продължи три години. Според защитата – заради многобройни искания на обвинението за отлагане.

Зам.-главният прокурор Даниела Димитрова обяви оправдателната присъда за необяснима и абсурдна.

За мен е непонятно за какво ме обвиняваха, но надали ще е за последен път, коментира Огнян Донев. „Преди да започне разследването ми беше  казано, че тъй като съм имал амбиция да стана премиер на България, трябва да бъде спрян. Аз никога не съм имал политически амбиции“, лаконично обясни той.

През 2012 г. на Донев и на Любомир Павлов бе повдигнато обвинение за пране на пари за извършени прехвърляния при придобиването на мажоритарния дял акции в „Медийна група България холдинг“, тогава издател на „Труд“ и „24 часа“. През 2013 г. разследването бе прекратено от прокуратурата.

Шефът на „Софарма“ бе предаден на съд за 7 блокови сделки с акции на „Софарма“ и в различни конфигурации между фирмите „Елфарма“, „Телсо“ АД, „Софстрой“, „София“ АД, „Телекомплект“ АД и „Финансово консултантска компания“ АД. Пакетите акции са продавани с пряко договаряне между свързани лица по 1 лв. за брой, а, според обвинението, цените е трябвало да са пазарни. Така през 2007 г. в данъчната си декларация Донев не е описал увеличението на годишния финансов резултат и е укрил налози.

Обвинението срещу Борис Борисов  е, че не e платил близо 7.5 млн. лева данъци след две сделки с акции със „Софарма“, от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на „ТЕЛСО“ в общ размер от 74 831 051 лв.

След присъдата

Зам.-градският прокурор Даниела Димитрова: „Според прокуратурата нещата са ясни, по българския закон блоковите сделки подлежат на облагане, когато сделките са между свързани лица, данъкът е по пазарни условия. За мен е необяснимо защо присъдата е оневиняваща. Заявява се липса на субективен елемент, тъй като от счетоводството на „Елфарма“ са изготвили деклараците. Ако се приеме това, то означава, че тогава  никой не може да носи отговорност за данъчно престъпление, което е абсурд“. Прокурорът каза и че, според обвинението, този съдия не е трябвало да води това дело.

Адвокат Ина Лулчева: „Основанието за отвод на съдията бе, че веднъж е върнала делото заради недостатъци на обвинителния акт. Ако приемем, че това е основание за отвод, значи никой съдия, упражнил процесуалното право да иска редактиране и поправка на обвинrтелен акт, не може да гледа процеса по същество. Що се отнася до другите твърдения на обвинението, един от премълчаваните от прокуратурата доводи е, че има становище на НАП, че по тези сделки не се дължи данък, защото са блокови, а не борсови сделки. И прокуратурата не казва защо едно лице, което се е съобразило със становището на НАП, следва да отговаря за данъчно престъпление. А за продължителността – съдебното следствие трая три години поради многократни искания на прокуратурата за отлагане, запознаване с материали, които са вътре в делото и прочее. То не е отлагано нито веднъж по наше искане“.

Огнян Донев: „Когато тече съдебна процедура, всеки интелигентен човек знае, че съдът е мястото, където се решават спорове. За мен е непонятно за какво беше то. Радвам се, че с тази присъда съдът реално спаси капиталовия пазар в България. Процесът се отрази зле на бизнеса, унищожава имиджа на най-голямата българска компания в чужбина, където не са длъжни да знаят особеностите у нас. Щетата се понася от всички акционери в Софарма, но аз не съм реваншистки настроен. След 7 години ходене по мъките първо ще си почина“.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.