Последни новини
Home / Избрано / Българският трудов закон зачита отглеждането на малко дете за годишен отпуск

Българският трудов закон зачита отглеждането на малко дете за годишен отпуск

Defakto.bg

Предстои ми да се завърна на  работа след  2-годишно ползване на отпуск по майчинство.  Детето ми често боледува и подозирам, че ще ми се налага да отсъствам от работа, за да го гледам.  Имам ли право на годишен отпуск за времето, през което съм го отглеждала  или  законодателството  вече е променено, както чувам?   Има ли някаква защита срещу евентуално съкращение, запитва  Алина Петровска, Враца

По действащото трудово законодателство, времето, през което сте била в  отпуск по майчинство, се зачита за трудов стаж.  По тази причина, имате право  на платен годишен отпуск след завръщането си  на работа, ако поискате писмено разрешение за  това.

Съдът на ЕС през октомври м.г. изтълкува поставения пред него румънски казус в светлината на  чл.7 от Директива 2003/88 на Европейския съюз (ЕС) за ползването на платен годишен отпуск при отглеждане на дете от родители, които ползват родителски отпуск.  Румънското законодателство не признава  родителския отпуск за стаж за годишна почивка, а  конкретния случай Съдът прие, че този отпуск не се зачита за стаж за годишен отпуск.  Изрично обаче  препрати към Директивата, която позволява на  всяка държава членка да избере такъв режим за платения годишен  отпуск, какъвто отговаря на националните й приоритети.    По повод решението на Съда работодателите поискаха отпускът за  отглеждане на малко дете да не се зачита за трудов стаж за годишен отпуск и у нас.  Законодателни промени не последваха., а в коментар пред Де Факто проф. В. Мръчков разясни защо решението на Съда на ЕС не се отнася автоматично за българското законодателство, както и защо е меродавна вътрешноправната национална уредба.

„…Българското национално законодателство в чл.155, ал.2 КТ приема от десетилетия, че правото на платен годишен отпуск възниква при начален трудов стаж от 8 месеца, а съгласно  чл.352,ал.1, т.2 КТ признава за трудов стаж и времето по трудово правоотношение, през които работникът или служителят не е работил … в случаите на ползваните отпуски, независимо от тяхното основание и начин на заплащането им.  Това   разрешение на вътрешното право е  безспорно по-благоприятно и е в съответствие с чл.7, § 1 на Директивата. То дава възможност на всяка държава-член на Европейския съюз,  като се съобразява с националните условия и правните си традиции, да създаде своя система от отпуски, включително и уредбата на родителския отпуск, който през последните години придоби широко разпространение и различни видове,в които се проявява, заяви професорът.(Цялата статия Тук)

Кодексът на труда е поставил под закрила при уволнение майките с деца до три години.  (чл. 333, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда). Закрилата е меродавна в случаите на  уволнението поради закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, при намаляване обема на работата, при липса на качества и при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността и дисциплинарно уволнение  (чл. 328, ал. 1, точки 2, 3,5,11 и последното основание е по чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ).  За да бъде съкратена майката , предприятието трябва да получи предварително разрешение от Инспекцията по труда (ИТ).

Ако такова разрешение не бъде поискано или не бъде  дадено от ИТ,  уволнението ще бъде незаконно с всички последствия за връщане на работа и обезщетяване на служителката  майка с дете до 3 -годишна възраст.

 

About De Fakto

Проверете също

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Гешев атакува в КС текст от НК за отнемането на автомобили от лица, не участвали в незаконен добив на подземни богатства   

Правната мисъл на главния прокурор еволюира, коментира адв. Андрей Янкулов  Главният прокурор  Иван Гешев внесе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.