Последни новини
Home / Законът / Кандидати оспорват конкурса за нотариуси, столичният областен административен съд образува дела

Кандидати оспорват конкурса за нотариуси, столичният областен административен съд образува дела

Defakto.bg

Съветът на нотариусите настоява за заличаване на текст за електронния търг от ГПК

Порой от жалби от неуспели кандидати срещу проведения конкурс за нотариуси са депозирани в Административен съд София-област и във ВАС.

Обжалват се ред заповеди на министъра на правосъдието – от обявяването на конкурса до вписването на спечелилите кандидати в регистъра на Нотариалната камара. Оспорени са и заповедите за откриване на допълнителни места (общо пет) заради наличието на кандидати с равни резултати. Това сочи справка, публикувана на страницата на МП.

След последните промени в Административнопроцесуалния кодекс, първа инстанция по тези жалби е административният съд София-област, втора – ВАС.

Докато заповедите не влязат в сила, новите нотариуси не могат да встъпят.

Както е известно, в конкурса, обявен за 75 места в 52 съдебни района, бяха класирани общо 74 кандидати. Заради равни резултати по двама (а не по един, както бе първоначално обявено) нови нотариуси ще има в Нова Загора, Чирпан, Карнобат, Асеновград и Панагюрище. Заради слаби резултати без нови нотариуси остават във Велики Преслав, Котел, Крумовград, Омуртаг и Харманли, незаето остана едно място в Ивайловград. В София обявените места бяха пет.

Обжалват се назначенията в София, в Бургас, в Бяла, както и в Нова Загора и Чирпан. Оспорени са и заповедите за откриването на допълнителни бройки с аргумент за незаконосъобразност – места за нотариуси се откриват на брой жители, а не заради равни резултати в конкурс, сочи справка в деловодната система на АССО. Част от образуваните в административния съд производства са прекратени заради дублиране на жалбите.

В правна комисия

Да отпадне един от текстовете за електронните публични търгове в Гражданския процесуален кодекс – за това пък настояват в становище до правната комисия от Съвета на нотариусите.

Текстът е на чл. 501а, ал. 4 ГПК и гласи:

(4) По писмено искане на собственика на недвижим имот съдебен изпълнител може да проведе електронен публичен търг и без да е представен изпълнителен лист. При наличие на ипотека или особен залог върху имота за провеждане на търга се изисква писмено съгласие на ипотекарния или заложния кредитор. Началната цена на вещите се посочва от собственика, а в случаите на учредена ипотека или особен залог – от собственика и обезпечения кредитор. Разпределението на постъпилите суми се предявява и подлежи на обжалване по реда на чл. 462 и 463.

На последното заседание на правната комисия председателят на Съвета на нотариусите Димитър Танев и зам.-председателят Луиза Стоева са изложили аргументи за „систематично тълкуване на ГПК, тълкуване на делегираната компетентност на нотариусите и частните съдебни изпълнители и подробен анализ на европейската законодателна практика“. Това става ясно от съобщение на страницата на Нотариалната камара.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.