Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов предлага за дисциплинарно наказание Георги Ушев,  шеф на Спецапелативния наказателен съд

Лозан Панов предлага за дисциплинарно наказание Георги Ушев,  шеф на Спецапелативния наказателен съд

Defakto.bg
Георги Ушев

Председателят на ВКС Лозан Панов е  предложил  на Съдийската колегия на ВСС да открие дисциплинарна процедура срещу Георги Ушев, шеф  на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).   Предложението е направено по чл. 312, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт ( ЗСВ), а като мотив в съобщение на ВКС, се посочват  данните в  доклада от 10.12.2018 г., на комисията  в състав: Галина Захарова – заместник председател  на  ВКС  и  ръководител  на Наказателна колегия, Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, и Галина Тонева – председател на Второ наказателно отделение, в резултат на проверка на дейността на АСНС. Проверката бе възложена от Лозан Панов и извършена заради скандала избухнал по повод спешното решение на  спецапелативния наказателен съд от 16 ноември м.г, с  което същият ден  отмени решението на  първоинстанционния съд, освободило  Иванчева и Петрова от ареста. Резултатите на проверяващите потвърдиха подозренията, че това се е случило  при недопустими нарушения на процесуалните правила –   без самото решение да е подписано от целия съдебен състав на първоинстанционния съд, а това го прави негодно за „пререшаване“ от по -горна инстанция,   без възможност да се образува самостоятелно производство по НПК,  без протокол от съдебното заседание и т.н.

Повод за произнасянето по „неотложност“ бе особеното искане на   прокуратурата до  спецапелативния съд да спре освобождаването на  задържаните, нещо повече, прокурори призоваха Ушев да не дава материалите по делото на върховни съдии, на които бе възложено да извършат проверката.   Проверяващите откриха още серия от нарушения при произнасянето на по-горната инстанция, а за две от нях  Лозан Панов е категоричен –  с действията  си Георги Ушев е допуснал  „безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър“ в нарушение на служебните си задължения.

Ето и цялото съобщение:

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) са извършени две дисциплинарни нарушения от председателя на АСНС.

Първото е по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ – действие, накърняващо престижа на съдебната власт, изразяващо се в това, че извън кръга на своите служебни правомощия като административен ръководител на по-горестоящ съд е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (докладчик по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на Специализирания наказателен съд), да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика, по-конкретно – посетил е докладчика по делото след постъпване на частен протест от прокурор и искане по чл. 343 от НПК, като при това посещение го е уведомил за необходимостта особеното искане по чл. 343 да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на АСНС с оглед спешността на исканото произнасяне, уведомил го е също за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпване на документите, изготвени от прокурора. „Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите. Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест и съдържащото се в него искане по чл. 343 НПК“, казва председателят на Върховния касационен съд.  Според него с действията си ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

Второто, сочено от председателя на ВКС, дисциплинарно нарушение е по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ – неизпълнение на други служебни задължения, а именно, че е образувал в.ч.н.д. № 522/2018 г. по описа на АСНС по протест на прокурор и особено искане по реда на чл. 343 от НПК срещу определение по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на СНС, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“, при следните нарушения: без да е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство по чл. 343 НПК пред въззивната инстанция; без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата; при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели – членове на съдебния състав, и съдебния секретар съгласно  чл.  311,  ал.  2  от  НПК; без да е преценил, че нерегламентирания в НПК „частичен“ протокол не представлява официален съдебен акт, обективиращ волята на съда. Протоколът по н.о.х.д. № 2617/2018 г. по описа на СНС е изпратен на АСНС на 16.11.2018 г. – 18.05 ч., т. е. след произнасянето на въззивната инстанция по особеното искане.

 

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

2 коментара

  1. Васко Събев

    Поздравления за доблестта и решителността на г-н Панов !!!

  2. анализатор

    Ако това е факт,не дисциплинарно производство,досъдебно производство трябва да се образува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.