Последни новини
Home / Законът / Депутати ще изслушват “на закрито” Цацаров и шефа на ДАНС за гражданството

Депутати ще изслушват “на закрито” Цацаров и шефа на ДАНС за гражданството

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще говорят пред депутатите от временната парламентарна анкетна комисия за скандалите с българското гражданство. Но – в закрито заседание.

Това става ясно от дневния ред, публикуван на страницата на НС. Това ще е второто заседание на комисията, оглавена от Йордан Цонев от ДПС, в която влизат 17 разноцветни депутати. Първото заседание е било организационно – приемане на правила за работата, очертаване на кръга на проучванията и т.н. Любопитното е, че в правилата на комисията е записано, че тя заседава публично, освен ако не реши друго.

Конкретното съобщение за заседанието гласи:

Изслушване на главния прокурор г-н Сотир Цацаров относно хода на процесуално-следствените действия по случаите на неправедно издаване на българско гражданство и изслушване на председателя на ДАНС г-н Димитър Георгиев относно разработки,сигнали и проверки по институциите,свързани с придобиване на българско гражданство.
2. Запознаване с постъпили материали и текущи въпроси,свързани с дейността на Комисията.
Заседанието е закрито за медии!

Анкетната комисия бе създадена в отговор на поредния обществен скандал за търговия с българско гражданство, провокиран този път от ред публикации в авторитетни чужди издания. Тя обаче стана факт най-вече и след започналото у нас разследване срещу шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов и още двама за организирана престъпна група, уреждала документи за облекчената процедура за гражданство на “нови” българи. След старта на това разследване на прицел бе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, по чието предложение Харалампиев е получил поста. Каракачанов категорично отрече да е замесен в продажбата на гражданство. После всичко затихна.

Публикациите в европейски медии обаче продължават. И на този фон закритите заседания не изглеждат добре.

 

About De Fakto

Проверете също

Делото за катастрофата край Своге тръгва на 18 май с шестима обвиняеми

Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге през 2018 година, …

Пускат фалшива жалба срещу конкурс от името на съдия. Тя е регистрирана във ВАС

В съда приемат всички оспорвания, ако отговарят на формалните изисквания, истината излиза пост фактум Фалшива …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.