Последни новини
Home / Законът / Категорично: Заплатите на съдебните помощници не са като на служителите

Категорично: Заплатите на съдебните помощници не са като на служителите

Defakto.bg

Заплатите на съдебните помощници са различни от тези на съдебните служители и не могат да се определят на една и съща база. Това е категоричното становище на Съдийската колегия на ВСС, гласувано днес.

Длъжностите на помощниците – които изготвят предварителни становища по дела, правят справки по закони и всячески подпомагат съдията в изготвянето на актовете му, и на съдебните служители – администратори, деловодители, секретари и т.н. са разделени и по закон. А в ЗСВ има и норми за определяне на техните възнаграждения – администрацията получава до 80 % от заплатата на системния администратор, а съдебния помощник – до 90 % от най-ниското съдийско възнаграждение. Знакът на равенство обаче е бил слаган заради друг текст от ЗСВ, препращащ към Кодекса на труда, стана ясно на заседанието на колегията днес.

Кадровиците обаче бяха категорични – фактът, че съдебните помощници са в трудови правоотношения, не ги приравнява автоматично на останалите служители и не може да служи за база за определяне на възнаграждението им. Заплатата им е по специалния текст – до 90 % от тази на младшите магистрати. Така в момента максимумът за съдебен помощник е 2000 лв.

Колегията имаше и други кадрови решения. Отказано бе повишението на трима съдии от СРС в гражданските отделения на Софийския градски съд и на Софийския окръжен съд по „стари“ конкурси. Решението идва, след като ВАС отмени възможността за назначения по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, предвидена в Наредбата за конкурсите на Висшия съдебен съвет. Занапред правилото е, че повишения и премествания на кандидати с много добри резултати, останали под чертата, се възможни само за конкурси, проведени след 9 август 2016 г.

В конкретния случай днес ставаше дума за конкурс, обявен в „Държавен вестник“ на 22 юли 2016 г.

Прието бе и решение по заявление на съдии от Софийския апелативен съд във връзка с командироването при тях на магистрат веднага след като е назначен като щатен съдия в СГС. По този повод магистратите искаха и проверка на заповедта за командироване, издадена от председателя Даниела Дончева. Колегията прие, че в случая правилата за командироване са били спазени.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.