Последни новини
Home / Законът / КС отложи с девет дни решението за отстраняването на магистратите от длъжност

КС отложи с девет дни решението за отстраняването на магистратите от длъжност

Defakto.bg

Имало още въпроси за обсъждане

Конституционният съд отложи с девет дни произнасянето си по болен за съдебната власт въпрос – за режима на отстраняване на магистрати от длъжност, когато прокуратурата им е повдигнала обвинения.

Вместо днес, както бе първоначално обявено, КС ще се произнесе по казуса в четвъртък, 21 февруари, лаконично съобщават оттам. Неофициално съдии поясняват, че са останали някои въпроси за обсъждане.

Делото е по искане на Върховния касационен съд (ВКС) за обявяване на противоконституционност на всички текстове от Закона за съдебната власт, регламентиращи отстраняването от длъжност. Веднъж вече въпросът бе на вниманието на КС, по искане на състав на другия върховен съд – ВАС, но бе прекратено след промяна в съдебния закон.

По дело 2 от 2018 г., с докладчик Георги Ангелов, което трябва да бъде решено в четвъртък, ВКС е оспорил именно новите законови редакции от 2016 г.  и от 2017 г. Сега те предвиждат задължително отстраняване на съдия, прокурор, следовател, ако е обвинен в престъпление, свързано с професионалната им дейност. Единственото условие е обвинението да е налице и главният прокурор да е отправил искане до съдийската или прокурорската колегии на ВСС. Другата възможност е, че обвинител №1 „може“ да иска отстраняване при повдигнато обвинение от общ характер. Регламентиран е и срок за отстраняването – до година и половина при обвинение за тежко умишлено престъпление и до осем месеца в останалите случаи, но срокът е само за досъдебното производство. В ЗСВ е регламентирано също, че при задържане на съдия, прокурор или следовател той се смята за отстранен от длъжност от датата на влизане в сила на съдебния акт за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Този регламент отново поставя съдбите на магистратите и тяхното право на труд в пряка зависимост от прокуратурата, категорични са върховните съдии. Първо, защото при обвинения, свързани с професията, ВСС дори няма право на самостоятелна преценка. Второ, понеже и когато формално законът дава на кадровиците възможност да преценяват, те няма как да проверят основателността на обвиненията. Така се получава затворен кръг, който изключва и ефективното упражняване на правото на защита.

Що се отнася до въведените срокове за „временното“ отстраняване от длъжност, свеждането им само до етапа на досъдебното производство, несправедливо лишава магистратите – които в крайна сметка може да се окажат и невинни – от доходи и право на упражняване на професията.

Днес в КС са обсъждани становища и по друго много важно дело – срещу обратната сила на Закона „Пеевски“ за КТБ. Тепърва обаче предстои произнасянето по казуса по същество.

 

 

Днес, 12 февруари 2019 г., Конституционният съд отложи произнасянето по същество по конституционно дело № 2/2018 г. по искане на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на чл. 230 от Закона за съдебната власт (обн. – ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г.; посл. изм. и доп., бр. 77 от 18.09.2018 г.) за 21 февруари 2019 г. (четвъртък) от 10 часа.

Чл. 230, ал. 1-6 ЗСВ

Атакува се реграментацията за отстраняване от длъжност на съдия, прокурор, следовател като противоречаща на принципа на правовата държава и на гарантираните от основния закон право на защита и на т,уд

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.