Последни новини
Home / Законът / Столична община загуби дело за дисциплинарно уволнение на директорката на детска градина „Зорница“

Столична община загуби дело за дисциплинарно уволнение на директорката на детска градина „Зорница“

Defakto.bg

Съдът върна на същата длъжност освободената Мариана Иванова

Възстановената директорка Мариана Иванова

Столична община загуби делото за уволнение на  директората на Детска градина „Зорница“ в София.  Това става ясно от съобщение на Софийски райнен съд, което оповестява, че уволнената  директорка на детската градина  Мариана Иванова е възстановена на  работа. Изрично е посочено,  че става дума за  „същата длъжност“.

Миналата година със заповед на  столичния кмет  Йорданка Фандъкова  директорката на детска градина „Зорница“  бе  уволнена дисциплинарно с мотива,  че е нарушавала  служебните си задължения. На специален брифинг зам. кметът  Тодор Чобанов  обяви серия от нарушения, сред тя и че е събирала на ръка средства от родителите за  „плуване“ без да има правила за това. Обвинена бе и за нерегламентиран прием на деца.  Иванова тогава нарече обвиненията злонамерени  измислици, защото нито една проверка не е потвърдила изнасянато в публичното пространство.  В отворено писмо тя заяви, че  всяка сума събирана в детското заведение е отчетена и за тях има приемно-предавателен протокол, подписан двустранно от лицата – предал и приел сумата.  Лицето, което е предавало сумата, е зам.-директорът на детската градина г-жа Петя Георгиева, която е автор на написания срещу директорката донос и която е присъствала на брифинга в СО, съобщиха медиите.   Иванова отрече и всички останали обвинения,  а родителите от детската градина застанаха в  нейна подкрепа и  поискаха да бъде възстановена на работа.

Съдът не се е занимавал с доказателствата по делото,  тъй самото освобождаване на Иванова е  извършено при нарушение на процесуалните правила, става ясно от съобщението на съда.

От медицинската експертиза по делото се установило, че Иванова е страдала от заболяване, при което съгласно чл. 333 ал. 1 т. 3 от Кодекса на труда се ползва предварителна закрила при уволнение – необходимо е разрешение на Инспекцията по труда. В случая такова разрешение не е искано.  От съда напомнят правилата на трудовото законодателство, според които преди уволнението е „следвало ищцата да бъде запитана дали страда от  заболяване. Това обаче не е направено, поради което съдът приема за неоснователни доводите на ответника, че ищцата е укрила заболяването си.

„Нито по закон, нито с друг акт ищцата е била задължена да представи постановеното в нейна полза решение на ТЕЛК на кмета, а и закрилата съществувала само поради факта на болестта, дори да нямаше такова решение“, е посочено в съобщението.

Съгласно чл. 334 ал. 3 КТ „в случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на Инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.“ Поради това съдът не разглежда доказателствата относно твърдените нарушения и спазването на процедурата по налагане на наказанието.

Решението може да бъде обжалвано.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.